2 Lange rijen bij de bagagecontrole op Zaventem.
Photo News Lange rijen bij de bagagecontrole op Zaventem.

Overleg in bewakingssector afgesprongen

Het overleg in de sector van de bewaking is deze nacht afgesprongen. Dat zegt Steve Rosseel van ACV Voeding en Diensten, die meldt dat de onderhandelingen geen resultaat hebben opgeleverd.

Morgen (vrijdag) is er een infovergadering met gedelegeerden gepland over de inhoud van de gesprekken en zullen er afspraken worden gemaakt in verband met acties, aldus Rosseel.

De vakbonden proberen sinds juni om een akkoord af te sluiten voor een verhoging van de koopkracht en betere werkomstandigheden. Werken in de sector is volgens de vakorganisaties niet leefbaar meer als er geen koopkrachtverhoging komt en vooral een betere verloning van de flexibiliteit in de bewakingssector.

Verzoeningspoging mislukt

Maandag was er nog een verzoeningspoging van een sociaal bemiddelaar om de plooien tussen de bonden en de werkgevers enigszins glad te strijken. Woensdagnamiddag gingen de bonden en de werkgevers, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, dan opnieuw rond de onderhandelingstafel zitten. Op voorhand was echter bij de vakbonden al te horen dat er weinig hoop was op een snel compromis. Indien er geen toegevingen komen van de werkgevers, volgen er mogelijk spontane acties, luidde het vooraf.

De Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO) betreurt het mislukken van de onderhandelingen. “De werkgevers hebben verschillende voorstellen op tafel gelegd, die samen de loonnorm volledig uitputten. Het voorstel van de werkgevers bestond uit koopkrachtverhoging, een betere vergoeding van de flexibiliteit en maatregelen rond werkbaar werk en mobiliteit”, luidt het in een persbericht deze nacht.

“Sociale vrede bewaren”

De beroepsvereniging zegt te betreuren “dat de vakbonden daar, ook na tussenkomst van de sociaal bemiddelaar, geen genoegdoening konden in vinden”. “We hebben voor sociaal bemiddeling gevraagd zodat nieuwe stappen kunnen worden ondernomen teneinde tot nieuwe onderhandelingen te komen en de sociale vrede te bewaren”, klinkt het tot slot.

De vorige onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers dateerden van 14 oktober en liepen toen uit op een totale blokkade. Er werd vervolgens een stakingsaanzegging ingediend, waarna het gemeenschappelijk vakbondsfront dinsdagochtend al een eerder symbolische actie voerde aan het NAVO-hoofdkwartier. 

Dat maakte echter dat op Brussels Airport minder bewakingsagenten kwamen opdagen, met langere wachttijden aan de veiligheidscontrole op de luchthaven als gevolg.

2 Passagiers worden te woord gestaan bij  de toegang tot de bagagecontrole in Zaventem.
Photo News Passagiers worden te woord gestaan bij de toegang tot de bagagecontrole in Zaventem.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Biesen

    Hopla, tuurlijk, de vacantie komt eraan en de vakbonden werken niet graag. Ze willen ook vacantie. Dus de reizigers maar koeieneren.

  • Kelly Verlinden

    Die mensen worden al jaren onderbetaald voor het werk dat ze op sommige plekken moeten uitvoeren. Meestal met gevaar ook wanneer ze politietaken vervangen of het leger helpen. Een beetje meer respect mag wel, geef ze dan ten minste degelijke maaltijdcheques.

Lees meer