OVERZICHT. Deze landen zien het VN-migratiepact niet meer zitten
Het VN-migratiepact zorgt niet alleen voor spanningen in de Belgische regering, ook bij heel wat andere leden van de Verenigde Naties worden er vragen gesteld bij het document. Toen de definitieve tekst van het VN-migratiepact in juli afgerond werd, stonden daar nog 193 landen achter. Alleen de Verenigde Staten gingen toen al niet akkoord. Ondertussen hebben nog negen andere landen laten verstaan dat ze het pact niet zullen aanvaarden — en zijn andere aan het twijfelen gegaan.
In de Europese Unie hebben Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Slovakije en Tsjechië zich al uitgesproken tegen het pact. Denemarken, Nederland en Litouwen blijven wel vóórstanders, maar voegen een verklarende tekst toe om te beklemtonen dat het pact hen niet wettelijk bindt. Estland blijft weg van de top in Marrakesh, maar belooft het pact wel goed te keuren als de Algemene Vergadering van de VN in New York daar later deze maand formeel over stemt.
In vier EU-lidstaten, waaronder België, heerst er nog onzekerheid. Italië gaat niet naar Marrakesh, maar laat het parlement beslissen over het stemgedrag in New York. In Kroatië zei de president dat zijn land het pact verwerpt, maar sprak de regering dat tegen. En op Malta blijft de regering voorlopig doof voor de vraag wat ze gaat doen. Buiten de EU hebben Australië, de Dominicaanse Republiek en Israël al aangekondigd dat ze het pact niet zullen steunen — terwijl Zwitserland wegblijft uit Marrakesh, maar het parlement nog laat beslissen over haar stem in New York.
KEUREN HET GOED: Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Letland, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden
KEUREN HET GOED MET RESERVES: Denemarken, Litouwen, Nederland
KEUREN HET AF: Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Slovakije, Tsjechië
NOG ONDUIDELIJK: België, Italië, Kroatië, Malta
135 reacties
Johan Goris
Paul Colin