Op 11 november protesteerde de rechts-populistische AfD tegen het migratiepact in Berlijn.
EPA Op 11 november protesteerde de rechts-populistische AfD tegen het migratiepact in Berlijn.

OVERZICHT. Deze landen zien het VN-migratiepact niet meer zitten

Het VN-migratiepact zorgt niet alleen voor spanningen in de Belgische regering, ook bij heel wat andere leden van de Verenigde Naties worden er vragen gesteld bij het document. Toen de definitieve tekst van het VN-migratiepact in juli afgerond werd, stonden daar nog 193 landen achter. Alleen de Verenigde Staten gingen toen al niet akkoord. Ondertussen hebben nog negen andere landen laten verstaan dat ze het pact niet zullen aanvaarden — en zijn andere aan het twijfelen gegaan.

In de Europese Unie hebben Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Slovakije en Tsjechië zich al uitgesproken tegen het pact. Denemarken, Nederland en Litouwen blijven wel vóórstanders, maar voegen een verklarende tekst toe om te beklemtonen dat het pact hen niet wettelijk bindt. Estland blijft weg van de top in Marrakesh, maar belooft het pact wel goed te keuren als de Algemene Vergadering van de VN in New York daar later deze maand formeel over stemt.

In vier EU-lidstaten, waaronder België, heerst er nog onzekerheid. Italië gaat niet naar Marrakesh, maar laat het parlement beslissen over het stemgedrag in New York. In Kroatië zei de president dat zijn land het pact verwerpt, maar sprak de regering dat tegen. En op Malta blijft de regering voorlopig doof voor de vraag wat ze gaat doen. Buiten de EU hebben Australië, de Dominicaanse Republiek en Israël al aangekondigd dat ze het pact niet zullen steunen — terwijl Zwitserland wegblijft uit Marrakesh, maar het parlement nog laat beslissen over haar stem in New York.

KEUREN HET GOED: Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Letland, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden

KEUREN HET GOED MET RESERVES: Denemarken, Litouwen, Nederland

KEUREN HET AF: Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Slovakije, Tsjechië

NOG ONDUIDELIJK: België, Italië, Kroatië, Malta

135 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Johan Goris

    Het pact is niet bindend. Bovendien maakt het niet uit of we het ondertekenen of niet, want we zitten in EU. En ons afzonderen van de EU heeft ook geen zin, we zijn een klein landje dat afhankelijk is van de rest van Europa. Dus ik ga mijn stem niet laten afhangen voor iets wat niet belangrijk is.

  • Paul Colin

    Indien wij dit niet goedkeuren bevinden we ons in een vies, walgelijk en xenofoob clubje.

Lees meer