5
Mathias Mariën

OVERZICHT. Na de sneeuw, nu het water: op heel wat plaatsen wateroverlast

Op talloze plaatsen in Vlaanderen zorgt de smeltende sneeuw en hevige regenval van afgelopen nacht voor wateroverlast. Een overzicht.

Zo is het onder meer in en rond Brugge pompen geblazen. Verschillende straten zijn er afgesloten en ook het scheepvaartverkeer op de Brugse ringvaart ligt volledig stil. "We volgen de situatie nauwgezet op. Het is héél moeilijk om voorspellingen te doen", zegt Claudia Van Vooren van Waterwegen en Zeekanaal.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het waterpeil in het kanaal Gent-Oostende ter hoogte van de Breydelstad staat op een alarmerend hoog peil. De voorspelling is dat die vandaag nóg zal stijgen om uiteindelijk in de loop van de avond terug te zakken. Het zal nog enkele dagen duren voor het waterpeil opnieuw volledig stabiel is. 

In Oost-Vlaanderen kregen de brandweerkorpson woensdagavond en vandaag enkele honderden oproepen over de smeltende sneeuw en de regen. In het Waasland moest de brandweer een vijftigtal keer uitrukken voor wateroverlast, melden de hulpdiensten.

Ze moesten onder meer uitrukken naar Beveren, Kieldrecht, Kruibeke, Melsele, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster. "De brandweer moest sinds gisteren al 48 keer uitrukken voor wateroverlast in het Waasland. Vooral voor het dooien van de sneeuw die eerder deze week viel", meldt de Hulpverleningszone Waasland. Het ging vooral om ondergelopen straten en kelders. Ook in het Meetjesland en de Vlaamse Ardennen kwamen er verschillende oproepen voor wateroverlast. Voor de grootste Oost-Vlaamse brandweerzone, de zone centrum rond Gent, zijn er nog geen gegevens.

De aangekondigde neerslag van vandaag kan opnieuw voor een lichte stijging van het waterpeil zorgen, zegt het centrum over de toestand in Oost-Vlaanderen. Enkele (pre)waakdrempels zoals Idegem (Geraardsbergen), Pollare (Ninove) en Denderleeuw zijn overschreden of kunnen ook de komende uren nog overschreden worden.

Nood- en interventieplan

In het Oost-Vlaamse Melle is de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan vanavond afgeblazen. De Gondebeek was buiten haar oevers getreden maar de situatie is onder controle, meldt het gemeentebestuur van Melle.

Door de smeltende sneeuw en regen was de Gondebeek buiten haar oevers getreden in deelgemeente Gontrode. Er werden zandzakjes gelegd langs de huizen die gevaar liepen door de wateroverlast. Er werden pompen geplaatst om het water van de beken naar de Schelde te pompen.

"De brandweer en de civiele bescherming blijven nog een aantal uren pompen. De Geraardsbergsesteenweg wordt vrijgegeven van zodra de pompen verwijderd zijn. Het Jaagpad, de Stationswegel en de Watermolenstraat blijven afgesloten voor alle verkeer", zegt het gemeentebestuur. De brandweer volgt de situatie in de komende nacht nauwgezet op.

5 Het college in Melle heeft af te rekenen met wateroverlast.
Wouter Spillebeen Het college in Melle heeft af te rekenen met wateroverlast.

Merendree

De Veldestraat in Merendree, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Nevele, is afgesloten voor alle verkeer nadat de grachten naast de weg het vele smelt- en regenwater niet meer konden slikken. De straat en enkele opritten staan er volledig onder water.

Deinze

Ook in de Oudenaardsesteenweg in Deinze is er te veel water. De weg is ook afgesloten voor alle verkeer totdat het water er kan wegtrekken. Wagens moeten er omrijden via de Souverainestraat.

Wichelen

Verschillende straten in Wichelen staan momenteel blank. Door het springtij raken de beken verzadigd. Die treden uit hun oevers. Dat is onder meer het geval op Bohemen, de Lageweg en Lange Haagstraat. Enkele huizen worden bedreigd en de brandweer is ter plaatse. De straten zijn afgesloten voor het verkeer. 

5 In Wichelen staan verschillende straten blank.
Didier Verbaere In Wichelen staan verschillende straten blank.

Vlaams-Brabant

De smeltende sneeuw en de vele regen van de afgelopen dagen hebben ook in de provincie Vlaams-Brabant hinder veroorzaakt, en dan vooral in het westelijke deel van de provincie. De brandweerzone Vlaams-Brabant-West kreeg de afgelopen uren zo'n 130 oproepen, verspreid over het grootste deel van haar interventiegebied. Het ging voornamelijk om ondergelopen straten. Onder meer in Londerzeel zijn enkele straten afgesloten voor het verkeer.

"De Kouterbaan en Maldersesteenweg zijn afgesloten tussen de Broekstraat en de Sneppelaar", meldt het gemeentebesuur. "De omleiding loopt via N17. Voertuigen van meer dan 5 ton mogen doorrijden zolang er geen woningen bedreigd zijn. Ook Zwaantje is afgesloten, net als de Robbroekstraat. Daar staat water op één rijvak. Ook hier mogen voertuigen van meer dan 5 ton wel door, en er is een omleiding voorzien via Over de Beek en de Rossemstraat. Tenslotte is ook Kouhagen afgesloten." 

5
Mathias Mariën
5
Mathias Mariën

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lodewijk Placklé

    Vroeger was dat na een hele winter sneeuw. Nu na één week

  • Jeroen Vergote

    Ik rij met all weather banden nooit geen probleem mee gehad in de regen of sneeuw

Lees meer