Illustratiebeeld.
vincent duterne/photo news Illustratiebeeld.

OVERZICHT. Op deze plekken moet u vanaf vandaag verplicht een mondmasker dragen

Mondmaskers dragen in winkels en winkelcentra wordt vanaf vandaag verplicht. Ook op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen en gebedshuizen, moet u verplicht een mondmasker dragen. Wij maakten een overzicht van de plekken waar u een mondmasker zal moeten dragen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Overlegcomité heeft na overleg met de experten van de GEES beslist om mondmaskers vanaf vandaag te verplichten in winkels en andere plekken waar veel volk samen is. 

Op deze plekken moet u verplicht een mondmasker dragen:

• winkels (dus ook bijvoorbeeld bij de bakker en slager) en winkelcentra

• 
bioscopen

• publieke delen bij de banken zoals de selfbankingruimte.

• 
theater-, concert- en conferentiezalen

• casino’s en speelautomatenhallen

• 
auditoria

 gebedshuizen en bezinningsplaatsen

• 
musea

• bibliotheken

• gerechtsgebouwen (de publiek toegankelijke delen)

• openbaar vervoer (inclusief stations en perrons)

• bij de kapper


• bij de schoonheidsspecialist

Markten, restaurants en cafés staan voorlopig niet op de lijst. Ook binnenspeeltuinen, pretparken en dierentuinen staan niet expliciet vermeld op de lijst. Toch neem je maar beter een mondmasker mee voor de zekerheid. In sommige binnenspeeltuinen, pretparken en dierentuinen is het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar. 

“Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties”, zegt het kabinet van premier Sophie Wilmès in een mededeling. Naast een mondmasker mag ook een sjaal of een ander stoffen alternatief gedragen worden.

Boetes

“Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties”, zegt de premier nog. “Mensen die de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie zoals voorzien in het Ministerieel Besluit.” Het gaat dan concreet om boetes tot 250 euro, handelaars die geen mondmasker dragen riskeren zelfs 750 euro boete

Het Ministerieel Besluit voorziet ook de mogelijke sluiting van zaken die de regels herhaaldelijk overtreden. Van eigenaars wordt niet verwacht dat ze zelf controles uitvoeren. Wie als klant of burger de regels blijft overtreden, riskeert boetes tot 4.000 euro of zelfs een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden krijgen.

Ter herinnering : mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf. Er zijn ook bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen. Zij moeten dan een gezichtsscherm dragen.

Lees ook:

Virologen tevreden over mondmaskerplicht: “Voordeel van duidelijkheid en teken van draagvlak” (+)

Mondmaskers in alle maten, vormen en kleuren, maar welke zijn nu de beste? Wij deden de test (+)

111 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • boris paesen

    @Frederik Janssens Tijdens de zogenaamde lockdown was ik net als veel andere arbeiders gewoon aan het werk. Alleen de bedienden en ambtenaren zaten veilig thuis in hun kot, terwijl dit net degenen waren die gerust konden gaan werken omdat ze meestal een eigen bureau hebben en weinig in contact met andere komen. Dit in tegenstelling tot de arbeiders. Door de nutteloze mondmaskers krijgen de mensen juist stres.

  • Raoul Rouma

    Doe er dan maar handschoenen bij(indien beschikbaar), vele mensen kunnen het niet laten aan brood,fruit en noem maar op de prutsen en dan terug te leggen. Véél gevaarlijker dan iemand een hand te geven.

Lees meer