Windmolens naast de E19 in Loenhout
Laenen Windmolens naast de E19 in Loenhout

OVERZICHT: Zo veel energie wordt in jouw gemeente gewonnen uit windmolens

Zeg windmolens en je denkt meteen aan Nederland. Maar qua moderne windenergie, gewonnen op land, doen we het tegenwoordig beter dan onze noorderburen. Dat blijkt uit recente cijfers. "Er staan nu 503 windturbines in Vlaanderen, goed voor een vermogen van 1.136 Megawatt", zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld).

 "We steken daarmee Nederland voorbij wat het geïnstalleerd vermogen per vierkante kilometer betreft: met 83 kilowatt/km2 staan we op de derde plaats na Duitsland (140 kW/km2) en Denemarken (99). Voor zonnepanelen blijven we op twee, na Malta en vóór Duitsland. Er zijn natuurlijk nog heel wat inspanningen nodig voor de energieomslag, maar we mogen gerust wat trotser zijn op wat we al bereikt hebben."

55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Geert Tamsyn

    Mijnheer Peeters, een EV moet niet elke avond opladen, en vele EV laden overdag (gratis) op de bedrijfsparking. Bovendien is er ‘s avonds en ‘s nachts elektriciteit te veel, vandaar het nachttarief. U zoekt problemen waar er geen zijn, ook de metaalmoeheid van windmolens na 20 jaar is een fabeltje.

  • Albert De Vries

    Met een Europees vergelijk in kW/km2 kan je rare dingen bewijzen. Een groot land als Spanje dat op de 2de plaats staat qua energie uit windturbines, komt met kW/km2 maar op de 9de plaats. En Vlaanderen op de 3de plaats. Echter heeft Vlaanderen maar 18,6 Watt per inwoner windstroom geproduceerd in 2017 daar waar Spanje in 2017 47 TWh windstroom geproduceerd heeft, goed voor 1009 Watt per inwoner...

Lees meer