2 Thierry Pauwaert, vader van Raphaël.
Baert Marc Thierry Pauwaert, vader van Raphaël.

Papa van gestorven Raphaël getuigt: “Hoop dat dit anderen kan redden die dit vapen”

Thierry Pauwaert kan nog altijd niet geloven wat er met zijn 18-jarige zoon Raphaël gebeurde. De jongeman kreeg eind september plots last van een vervelende hoest, daarna ging het razendsnel. Artsen brachten Raphaël in een kunstmatige coma, waaruit hij nooit meer zou ontwaken. Mogelijk is Raphaël het eerste dodelijke slachtoffer van de e-sigaret in ons land, zo stellen dokters. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Gedurende vijf dagen had Raphaël het moeilijk om te ademen. Hij hoestte enorm en spuwde ook bloed. We hebben hem naar de spoedafdeling van het Saint-Luc ziekenhuis gebracht op 4 oktober. Daar hebben ze allerlei onderzoeken gedaan om te zien wat er aan de hand was. Maar ze vonden niets”, getuigt Thierry. Zes dagen later hebben ze zijn zoon uiteindelijk in een kunstmatige coma gebracht, omdat hij niet meer zelfstandig kon ademen. Een coma waaruit Raphaël nooit meer zou ontwaken. Op zes november stierf hij. 

Cannabisolie

“In de Verenigde Staten spreken ze al van 39 doden door de e-sigaret. Die zou vooral gevaarlijk zijn wanneer je er cannabisolie in doet met vitamine E. Raphaël kreeg de elektronische sigaret van een vriend voor zijn verjaardag”, aldus Luc Jacquet, cardiologische intensieve zorg UZ Saint-Luc

Thierry zegt dat zijn zoon ook CDB-olie heeft gebruikt. Die olie wordt nu getest in het Saint-Luc ziekenhuis om te zien of er geen vitamine E in zit. De papa van Raphaël wil anderen nu waarschuwen “zodat dit niet opnieuw zou gebeuren”. “Als Raphaël hierdoor gestorven is, hoop ik dat dit andere jongeren kan redden die dit roken”, klinkt het. 

“Knoei niet met vloeistoffen”

De FOD Volksgezondheid zegt vandaag contact te hebben opgenomen met de artsen van de jongen. “De artsen gaan ons hun conclusies overmaken, en indien nodig nemen we maatregelen”, zegt woordvoerder Jan Eyckmans. De FOD benadrukt dat de Belgische regelgeving rond elektronische sigaretten erg streng is. Zo zijn de vullingen aan strikte regels onderworpen en zijn bepaalde additieven zoals vitamines, cafeïne, … verboden.

E-sigarettenproducent British American Tobacco (BAT) vraagt gebruikers van elektronische sigaretten of vapers in België om zeker geen illegale producten te kopen en niet te knoeien met de vloeistoffen. “Alhoewel we niet rechtstreeks betrokken zijn, roepen we vapers in ons land duidelijk op om geen illegale producten te kopen en niet te knoeien met de vloeistoffen”, waarschuwt de producent in een persmededeling. “De e-sigaret mag enkel gebruikt worden op de manier die de producent beoogde. We raden vapers dan ook aan om enkel producten te gebruiken die goedgekeurd zijn door de autoriteiten.”

De fabrikant geeft nog mee dat consumenten in geval van twijfel de positieve lijst van e-sigaretproducten in België kunnen raadplegen op de website van de FOD Volksgezondheid.

2
Baert Marc

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elisa deJong

    Belasting missen... , maar veeeel besparing op gezondheidskosten...

  • Leopold Vanhoof

    Er zijn er die alles willen proberen voor die ene ultieme ervaring, zonder stil te staan bij de eventuele gevolgen.

Lees meer