De verwondingen die het vierjarige meisje opliep. Vooral het gezichtje en de hals staan vol blauwe plekken.
RV De verwondingen die het vierjarige meisje opliep. Vooral het gezichtje en de hals staan vol blauwe plekken.

Papa veroordeeld voor wurgpoging dochtertje (4), mama furieus: "Met die lichte straf kan ik niet leven"

Een dertiger uit West-Vlaanderen heeft in september vorig jaar zijn eigen dochtertje van vier proberen te wurgen. Het meisje liep daardoor ernstige verwondingen op en is voor het leven getraumatiseerd. De man kreeg vandaag van de rechter in Kortrijk een voorwaardelijke celstraf van 15 maanden en een boete van 600 euro. "Maar met die lichte straf kan ik niet leven", klinkt het bij mama Stefanie.

"Hij stapte met opgeheven hoofd uit de rechtbank. Met die lichte straf kan ik niet leven. Mijn dochter kon wel dood geweest zijn", zegt moeder Stefanie uit Middelkerke erg verontwaardigd. Ze deelde uit frustratie over de strafmaat foto's van de verwondingen van haar dochter op Facebook. "Ik had op zijn minst gedacht dat hij enkele maanden zou moeten bezinnen in de gevangenis, met een enkelband rondlopen of een werkstraf zou moeten uitvoeren in een instelling voor zieke kinderen."

Op 17 september was het meisje bij haar papa. Stefanie, ex-partner, was de lievelingsbeer vergeten mee te geven met haar dochtertje: het meisje kon niet slapen. De vader was die avond Playstation aan het spelen toen plots zijn stoppen doorsloegen. Volgens het openbaar ministerie gaf hij zijn dochter enkele kletsen op de rug, poep, kaak en kneep hij ook haar keel dicht.

Betwisten

De procureur haalde stevig uit tijdens het proces. Toen het meisje de dag nadien in Middelkerke werd afgezet, ontdekte de moeder de letsels en stapte ze naar het ziekenhuis en de politie. De papa verklaarde meteen na de feiten dat hij zijn dochter een klein tikje had gegeven en dat ze was gevallen. De man vloog toen een week in voorhechtenis en ging later over tot bekentenissen, al bleef hij de wurging steeds betwisten.

Volgens zijn advocaat hadden de feiten uiteraard niet mogen plaatsvinden. "Iedereen verliest wel eens zijn geduld tegenover zijn kind, maar het zo toetakelen kan niet." De beklaagde zelf sprak zijn ex-partner nog toe. "Het spijt mij enorm. Het was niet de bedoeling om haar pijn te doen."

De rechter kende een schadevergoeding van 2.500 euro toe aan het kind en 500 euro aan mama Stefanie. Er wordt nog een psychiater aangesteld om blijvende trauma's te onderzoeken.

De papa verklaarde meteen na de feiten dat hij zijn dochter een klein tikje had gegeven en dat ze was gevallen

Al eens drie jaar voorwaardelijk

"Het spreekt voor zich dat mijn kind getraumatiseerd is. Toen ik voor het proces de naam van haar papa liet vallen en ze dat toevallig hoorde, keek ze me meteen argwanend aan. 'Hij is mijn papa niet meer. Ik wil nooit meer naar die man', sprak ze me aan", zegt Stefanie nog. De veroordeelde vader kreeg in 2009 nog drie jaar voorwaardelijk voor het in elkaar slaan van een man die nu nog steeds werkonbewaam is.

Lees meer