BELGAIMAGE

Papieren belastingaangifte wordt zeldzaamheid

Jaar na jaar daalt het aantal mensen dat de personenbelasting nog op papier invult. Steeds meer belastingplichtigen krijgen een voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte in de bus, zo blijkt uit cijfers die minister van Financiën Alexander De Croo en de federale overheidsdienst Financiën vandaag hebben vrijgegeven.

In 2019 zullen meer dan 3,2 miljoen Belgen een voorstel van vereenvoudigde aangifte in de bus krijgen, of meer dan vier op de tien belastingplichtigen. Het gaat dan om gepensioneerden of mensen met een uitkering, maar ook bijvoorbeeld om gezinnen met een stabiele aangifte. In 2018 waren dat er 3 miljoen.

Van de zowat zeven miljoen belastingplichtigen vulden in 2018 net geen 625.000 Belgen een papieren aangifte in. Papier moest de voorbije jaren plaats ruimen voor de vereenvoudigde aangifte en de aangiftes via tax-on-web. In 2018 vulden 1,56 miljoen Belgen hun aangifte elektronisch in, en 1,21 miljoen mensen deden dat via hun boekhouder of mandataris. Dat zijn er iets minder dan het jaar daarvoor. De fiscus wijst voor die daling op het succes van de vereenvoudigde aangifte. Nog zowat 640.000 mensen lieten hun aangifte invullen door een ambtenaar.

Ook dit jaar zijn er opnieuw meer codes in te vullen op de belastingbrief. Voor de Vlaming stijgt het aantal codes van 823 in 2018 naar 829 dit jaar. Maar die stijging wordt genuanceerd door de fiscus. "Meer dan 80 procent van de burgers vult minder dan twintig codes in", legt Philippe Jacquij, administrateur-generaal van de Fiscaliteit, uit.

Einddatum

Wie toch nog op papier invult, kan zijn aangifte indienen tot 28 juni. Via tax-on-web kan dat tot 11 juli. Wie een voorstel van vereenvoudigde aangifte krijgt en daarmee akkoord gaat, hoeft niets te doen. Wie niet akkoord gaat en wijzigt, kan dat op papier eveneens tot 28 juni, via tax-on-web tot 11 juli. Aangiftes via de boekhouder of mandataris kunnen tot 24 oktober.

Traditioneel organiseert de fiscus ook invulsessies voor wie hulp nodig heeft bij de jaarlijkse fiscale oefening. Dat kan op bijna 600 plaatsen, in onder meer kantoren van de overheidsdienst, maar ook in de gemeenten en zelfs sommige winkelcentra. Dat kan van 2 mei tot 28 juni. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nils De Vriendt

    80% van de mensen vult minder dan 20 codes in. Misschien moeten we de belastingsbrief vereenvoudigen en de andere codes afschaffen?

  • Bert Vandenbussche

    Als je akkoord gaat met een vereenvoudigde aangifte zullen bepaalde zaken sowieso niet ingevuld worden: - kosten kinderopvang - Vrijstelling roerende voorheffing - Vrijstelling vergoeding woon-werkverkeer Nieuw in 2019: als je het toch wil invullen en je gebruikt de wizard (via de knop met de toverstaf) vult hij max. €390 vrijstelling in terwijl het vrijgestelde bedrag dit jaar opgetrokken is naar €400 - ...

Lees meer