2 Josep Miquel Arenas.
AFP Josep Miquel Arenas.

Parket gaat in beroep tegen beslissing om de in Spanje veroordeelde rapper Valtònyc niet uit te leveren

De Spaanse rapper Valtònyc (24), die wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht, moet niet uitgeleverd worden aan Spanje. Dat heeft de Gentse raadkamer beslist. De rapper probeerde een celstraf te ontlopen door in ons land te kamperen. Met succes dus. Het parket gaat in beroep tegen de beslissing van de Gentse raadkamer.

Volgens de Spaanse rechters maakte Valtònycgeboren als Josep Miquel Arenas, zich schuldig aan het verheerlijken van terrorisme en majesteitsschennis, zowel op sociale media als in 16 nummers. Valtònyc zingt de lof van de Baskische groepering ETA, en deinst er ook niet voor terug om politici naar de gaskamer te wensen. 

De man kreeg 3,5 jaar cel. De zaak veroorzaakte in Spanje heel wat commotie, vooral omdat de wet over het 'verheerlijken van terrorisme' in Spanje de laatste jaren meer en meer gebruikt wordt, ook tegen artiesten.

Eind mei moest de rapper zich aanmelden bij het Spaanse gerecht, maar hij bleek spoorloos. Hij ontvluchtte het land en dook op in Gent, nadat een selfie op de Korenlei de twintiger verraadde. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, de eigenlijke naam van Valtònyc.

Hij besloot zichzelf aan te geven bij de politie nadat het nieuws naar buiten kwam waarna hij werd vrijgelaten onder voorwaarden. De Gentse raadkamer moest beslissen of de rapper overgeleverd moest worden of niet. Het is dus 'niet' geworden. Het parket gaat echter in beroep, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moet beslissen over de uitlevering.

"Gerechtigheid is geschied"

De verdediging van de rapper had gepleit dat de verheerlijking van terrorisme in België niet strafbaar is. "Voor veroordelingen van majesteitsschennis heeft het Europese hof geoordeeld dat ze in strijd zijn met de rechten van de mens, met de vrijheid van de meningsuiting. Het waren heel ruwe teksten als rapper, maar bedreiging kan alleen als er mondeling voorwaarden gesteld worden, wat hier niet het geval was", stelde advocaat Paul Bekaert.

"De raadkamer heeft geoordeeld dat het niet om terrorisme ging en dat er wat de Belgische wet betreft geen inbreuk is. Ook de majesteitsschennis werd afgewezen. De rechter stelde ten slotte dat er geen sprake was van bedreigingen", zei advocaat Simon Bekaert na afloop van de zitting.

2 De Spaanse rapper was zeer opgelucht na de beslissing
Jeffrey Dujardin De Spaanse rapper was zeer opgelucht na de beslissing

Valtònyc was zeer opgelucht toen hij de raadkamer verliet. "Ik voel me goed en ben enorm blij. Ik ben blij ook voor de mensen in Spanje dat gerechtigheid is geschied", zei de rapper na afloop.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jef Nagels

    Er zijn al zoveel belgen (gepensioneerden) naar Spanje gevlucht. Dus mogen er wel een paar de andere richting uitgaan, zij het dan onder juridische druk.

  • Birger Delrue

    Is Franco terug aan de macht misschien ?

Lees meer