BELGA

Parket: "Man aangehouden in verband met aanslagen Parijs"

Een man die gisteren opgepakt is bij politieraids in ons land, wordt aangeklaagd in verband met de terrorisitische aanslagen in Parijs. Dat meldt het federaal parket.

De persoon, van wie de naam nog niet bekend is, is een van de zestien mensen die gisteravond bij een politieactie werden opgepakt. Er worden hem deelname aan activiteiten van een terroristische groep en een terroristische aanslag ten laste gelegd. De 15 andere opgepakte personen zijn na verhoor vrijgelaten.

Van de vijf personen die maandagochtend werden opgepakt, zijn er ook al twee vrijgelaten, over de andere drie wordt pas morgen beslist.

Zondagavond vielen agenten van de federale politie, met de steun van pantservoertuigen en soldaten, binnen op 19 adressen in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst, en op drie adressen in Charleroi. Die operaties gingen gepaard met uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen en gebeurden met steun van pantserwagens van het leger.

Grondig verhoor

"Het risico om met wapens, explosieven of gevaarlijke personen geconfronteerd te worden en de ervaringen in het recente verleden, nopen tot het nemen van uitzonderlijke voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen bij zulke operaties", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Het is ook niet ongewoon dat tijdens een grootscheepse zoekactie zoals die van gisteravond meerdere personen worden meegenomen enkel voor grondig verhoor of om te verduidelijken waarom zij op deze plaatsen werden aangetroffen."

Het federaal parket geeft geen details vrij over de man die onder aanhoudingsbevel werd geplaatst maar vermoedelijk gaat het om iemand die Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, geholpen heeft aan de politie te ontkomen.

Vanochtend viel de politie ook nog binnen op vijf plaatsen in het Brusselse en twee adressen in de regio Luik. Daarbij werden vijf personen opgepakt.

"Twee onder hen werden vrijgelaten, voor de overige drie wordt nog nader onderzoek verricht", aldus nog het federaal parket.

Lees meer