2 Zelfa Madhloum werd vorige week aangesteld tot woordvoerster van Egbert Lachaert en kreeg meteen een hoop bagger over zich.
Photonews - Facebook Zelfa Madhloum werd vorige week aangesteld tot woordvoerster van Egbert Lachaert en kreeg meteen een hoop bagger over zich.

Parket onderzoekt racistische reacties tegen kersvers Open Vld-woordvoerster: “Strijd tegen racisme is een prioriteit”

Het parket van Antwerpen opent ambtshalve een onderzoek na verschillende racistische opmerkingen op nieuwssites en op sociale media aan het adres van Zelfa Madhloum, de nieuwe woordvoerster van Open Vld. "De strijd tegen racisme is een prioriteit", tweet het parket.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 29-jarige Madhloum werd vorige week aangesteld tot woordvoerster van de nieuwe Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Dat bericht leidde tot een reeks beledigingen, die Madhloum zelf verzamelde in een tweet.

"Ik krijg de fantastische kans om voor Open Vld te gaan werken. En dit is dan de bagger die je naar je kop krijgt, gewoon omdat mijn voornaam 'Zelfa' is en mijn ouders Iraakse roots hebben? Maakt mij dat minder Vlaams en minder liberaal? Voor mezelf geldt: integendeel, meer dan ooit", schreef ze bij de collage van racistische reacties.

Madhloum besloot evenwel geen klacht in te dienen. "Ik ga me niet in een slachtofferrol laten duwen, het motiveert mij om nog beter mijn job te doen en het verhaal van voorzitter Egbert Lachaert te versterken", reageerde ze eerder.

Het parket van Antwerpen heeft nu zelf besloten om een onderzoek te openen naar de commentaren. “De strijd tegen racisme is een prioriteit”, meldt het parket op Twitter, gevolgd door de hashtags “#neentegenracisme #SayNoToRacism #NoToRacism”.

2 “Goed dat hiertegen opgetreden wordt”, reageert Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op het onderzoek van het parket.
BELGA “Goed dat hiertegen opgetreden wordt”, reageert Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op het onderzoek van het parket.

"Als politici kweken wij een dikke huid tegen allerlei aanvallen op sociale media. In het geval van mijn persverantwoordelijke Zelfa Madhloum is er een grens overschreden”, reageert ook Lachaert via Twitter. “Onversneden racisme op sites en sociale media mogen we niet aanvaarden. Goed dat hiertegen opgetreden wordt”, tweet hij als reactie op de aankondiging van het parket.

Lees ook:

Deze 18 Vlamingen krijgen ook nog altijd met racisme te maken: “Mijn zoontje vroeg: ‘Papa, wat is een bruine aap?’” (+)

INTERVIEW. Docent Amerikaanse Cultuur Frank Albers: “Het is onder Trump weer helemaal oké om racist te zijn” (+)

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean donny

    De positieve discriminatie van een minderheid gaat door, De zwijgende meerderheid stond erbij en keek ernaar en betaalde braaf zijn belastingen. Racisme het modewoord van deze tijd. Het bestaat al eeuwen tussen en bij alle rassen. Wanneer iedereen echt gelijk voor de wet ?

  • Gilbert Vermeersch

    Ben absoluut geen aanhanger van deze masker regering maar racisme tegenover gelijk wie moet bestraft.

Lees meer