3 De 20-jarige Sally Van Hecke werd op 10 augustus 1996 dood teruggevonden op het strand van Sint-Anneke op de Antwerpse Linkeroever. Journalisten Kurt Wertelaers en Karel Lattrez beten zich in de zaak vast in de hoop een doorbraak te forceren.
Joel Hoylaerts / Photonews De 20-jarige Sally Van Hecke werd op 10 augustus 1996 dood teruggevonden op het strand van Sint-Anneke op de Antwerpse Linkeroever. Journalisten Kurt Wertelaers en Karel Lattrez beten zich in de zaak vast in de hoop een doorbraak te forceren.

Parket wil VTM-documentaire ‘Cold Case’ niet op tv. Moeder slachtoffer: “Ik wens het Antwerpse parket een prettige nachtrust toe, ik slaap al 22 jaar niet meer”

De Brusselse rechtbank moet morgen beslissen of het programma ‘Cold Case’ mag uitgezonden worden. Het Antwerpse parket heeft vandaag een eenzijdig verzoekschrift ingediend om de uitzending van de eerste aflevering van de vijfdelige misdaaddocumentaire morgenavond op VTM te blokkeren.

In het programma gaan onderzoeksjournalisten Kurt Wertelaers en Karel Lattrez op zoek naar de moordenaar van Sally Van Hecke. “Dat dossier is een lopend gerechtelijk onderzoek, waarbij op dit moment verschillende onderzoeksdaden lopen en verschillende onderzoekspistes bewandeld worden. De actieve stand van het onderzoek is het productiehuis ook bekend, omdat de verklaringen van hun journalist in 2017 geleid hebben tot de heropening. Er is dus helemaal geen sprake van een cold case of een onopgeloste moordzaak zoals gesteld door de programmamakers en VTM”, deelt het Antwerpse parket mee.

“Tot deze middag liepen er onderhandelingen met VTM om de serie uit te stellen”, bevestigt het Antwerpse parket aan onze redactie. “De omroep wilde dat niet waardoor wij het verzoekschrift met hoogdringendheid hebben ingediend. Na lezing van het verzoekschrift heeft de Brusselse rechtbankvoorzitter besloten in kortgeding uitspraak eerst alle betrokken partijen te horen om daarna een beslissing te nemen over de uitzending.” 

VTM: “Zaak heropend dankzij werk van journalisten”

VTM wijst er zelf ook op dat het net dankzij het werk van de journalisten is, dat het parket zich weer over de zaak buigt. “We betreuren de dagvaarding met betrekking tot ‘Cold Case’ ten zeerste”, zegt VTM-woordvoerster Sarah Vercauteren. “De programmamakers, het Nieuwshuis, meldden ons namelijk dat ze het parket al lange tijd geleden op de hoogte brachten. Meer nog, het is dankzij de informatie van de programmamakers dat het parket de  twintig jaar oude zaak heeft heropend.” 

“Het is wel heel vreemd om nu plots, de avond voor de uitzending, gedagvaard te worden. We zullen morgen uiteraard ons standpunt verdedigen voor de rechtbank. We vinden het belangrijk dat zulke documentaireprogramma’s kunnen gemaakt en uitgezonden worden. Net zoals die bijvoorbeeld over de Bende van Nijvel zijn gemaakt en uitgezonden. Het publiek heeft het recht om die informatie te krijgen”, aldus Vercauteren.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) steunt VTM voluit in het verweer tegen de procedure die het parket van Antwerpen gestart is om de uitzending van het programma “Cold Case” te verhinderen. Dat zegt nationaal secretaris Pol Deltour. “Wat het parket van Antwerpen doet is bijzonder gevaarlijk. Het komt neer op censuur”, klinkt het.

Moeder van Sally: “Mijn lot 22 jaar lang in handen van het Antwerpse parket gelegd”

Sally Van Hecke (20) werd op 10 augustus 1996 door twee spelende kinderen dood teruggevonden op het strand van Sint-Anneke op de Antwerpse Linkeroever. Haar moordenaar werd nooit geïdentificeerd, maar na meer dan 22 jaar wijst de misdaaddocumentaire ‘Cold Case’ op VTM toch een dader aan. 

Lees verder onder de foto.

3 Sally's moeder Lydia (67) met haar kleindochter Naomi, die amper 3 jaar was toen haar mama vermoord werd. Intussen is Naomi 25 en lijkt ze als twee druppels water op haar moeder.
Joel Hoylaerts / Photonews Sally's moeder Lydia (67) met haar kleindochter Naomi, die amper 3 jaar was toen haar mama vermoord werd. Intussen is Naomi 25 en lijkt ze als twee druppels water op haar moeder.

Lydia De Decker, de moeder van Sally Van Hecke, reageert verbouwereerd op de vraag van het Antwerpse parket. “Ik heb mijn lot 22 jaar lang in handen van het Antwerpse parket gelegd. Al die tijd is er nauwelijks evolutie geweest in de opheldering van de moord op mijn dochter, in 2005 heeft het Antwerpse parket zelfs beslist om het dossier af te sluiten. Blijkbaar heb ik vandaag nog altijd niet het recht om te weten wie mijn dochter heeft vermoord. Ik wens de heren van het Antwerpse parket een prettige nachtrust toe, ik slaap al 22 jaar niet meer. Ik kan alleen maar hopen dat de publieke opinie dit optreden van het Antwerpse parket openlijk afkeurt”, zegt de vrouw.

Ouders vermoorde Annick Van Uytsel: “Lydia heeft lang genoeg gewacht.”

Ook de ouders van Annick Van Uytsel, een van de slachtoffers van seriedoder Ronald Janssen, reageren verontwaardigd op het verbod van het parket van Antwerpen. Ze kennen Lydia De Decker, moeder van Sally, goed. “Deze vrouw heeft lang genoeg gewacht”, zegt Eddy Van Uytsel. “Ze heeft altijd alle procedures gerespecteerd, gewacht aan de zijlijn. Maar het gerecht sloot de moordzaak rond haar dochter af. Zonder dader. Zonder doorbraak. Zonder hoop voor de nabestaanden. Ze vertelde me ooit hoe blij ze was dat deze afgesloten zaak opgepikt werd door onderzoeksjournalist Kurt Wertelaers. Het is door dàt onderzoek dat de zaak in alle stilte heropend werd. Nu zeggen dat deze journalist met een documentaire een lopend onderzoek in de war stuurt, dat begrijp ik niet goed. Het gerecht heeft volgens mij alle kansen gekregen.”

Lees verder onder de foto.

3 Eddy Van Uytsel, vader van de vermoorde Annick Van Uytsel.
VTM Nieuws Eddy Van Uytsel, vader van de vermoorde Annick Van Uytsel.

Parket was anderhalf jaar geleden al op de hoogte

Edwin Van Fraechem, voormalig Vlaams rechter en voorzitter van het hof van assisen in Antwerpen, zegt de handelswijze van het parket in deze zaak ook te betreuren: “Omdat de zaak Sally Van Hecke sinds 2005 dood en begraven was, en terug tot leven werd gewekt door onderzoeksjournalist Kurt Wertelaers, is het niet aan het parket om de makers te beletten om de zaak in de openbaarheid te brengen.” Van Fraechem omschrijft het verbieden van de uitzending ook als censuur: “Als de uitzending zou verboden worden, dan vind ik dat een flagrante inbreuk op de persvrijheid. Te meer omdat de onderzoeksjournalist zo fair was om het parket anderhalf jaar geleden op de hoogte te brengen van zijn eigen onderzoek, zonder daar toen ruchtbaarheid aan te geven.”

Eric Goens, zaakvoerder van productie Het NieuwsHuis, drukte zijn ongenoegen uit op Twitter. “Een journalistiek onderzoek kan niet meer in dit land”, schrijft hij.

Ook de vzw Ouders van een Vermoord Kind betreurt dat het Antwerpse parket de uitzending van de reeks Cold Case op vtm wil verbieden. “Wat mag er niet geweten worden? Wordt er misschien iemand beschermd? Wil of kan justitie hun fout niet erkennen?”, vraagt vzw-voorzitster Marina Maes zich af. “Het ergste wat je kan overkomen is dat je kind vermoord wordt”, zegt Maes nog. “Maar jarenlang niét weten wie daarvoor verantwoordelijk is, dat is onmenselijk. De nabestaanden van Sally zagen na al die jaren van onwetendheid eindelijk een lichtpuntje. Het onderzoek werd heropend. De documentaire daarrond zal hun vragen beantwoorden. Maar door de uitzending te verbieden, willen ze dat van hen afnemen.” Volgens de vzw kan de Brusselse rechtbank die zich moet buigen over het verzoek van het parket “maar één juiste beslissing nemen, en dat is uitzenden”. 

104 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • kris koreman

    Waarschijnlijk gaan zoeken bij overheid dat ze dat weer al te graag in die over volle doofpot willen duwen

  • Maria Scheuts

    Het gerecht wil niet geweten dat het zijn werk niet gedaan heeft. Toch straf dat een journalist het werk van de rechters moet doen om succes te hebben.

Lees meer