PHOTO_NEWS

Partijprogramma's berekend: rechts wil het meest besparen, links het minst

De rechtse partijen Vlaams Belang en N-VA willen beduidend meer besparen dan de linkse partijen Groen en sp.a. Met een migratiestop rekent Vlaams Belang op 5,5 miljard besparingen, de N-VA wil dan weer het meest snoeien in sociale zekerheid. Dat blijkt uit cijfers van Rekening14, een project van de kranten De Standaard en De Tijd in samenwerking met de VRT en de KU Leuven.

(Lees verder onder de grafiek)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De partijen die het zwaarst willen besparen bevinden zich aan de rechtse kant van het spectrum. Vlaams Belang gaat voor een totale besparing van 22,5 miljard euro, N-VA wil 15,9 miljard euro besparen. De linkse partijen zouden het minst besparen tijdens de komende legislatuur. Groen zou eindigen op 7,8 miljard euro, sp.a gaat voor een besparing van 8,3 miljard euro.

N-VA wil stevig snoeien in de sociale zekerheid, namelijk voor 9 miljard euro of zo'n 57 procent van alle besparingen die de partij plant. De linkse partijen willen de sociale zekerheid net ontzien. Bij sp.a zou er 38 procent van alle besparingen binnen de sociale zekerheid vallen, bij Groen minder dan een derde. Vlaams Belang wil misschien het meeste besparen in totaal, maar slechts een kwart van die besparingen zou binnen de sociale zekerheid vallen.

Regio's
Over één ding zijn alle partijen het wel eens: de regionale overheden moeten harder besparen dan de federale overheid. Alle partijen verwachten dat de regionale overheden hun begroting in evenwicht brengen en zo 1,1 miljard euro besparen.

Open Vld rekent het grootste deel van de besparingen dat men niet in de sociale zekerheid zoekt, door naar de regio's. Ook andere partijen die de personenbelasting willen verlagen, zoals N-VA en CD&V, schuiven de factuur door. Al is voor de N-VA de grootste besparing op vlak van de regio's wel een indexsprong. Die zou 1,65 miljard euro opleveren. De linkse partijen verwachten van de regio's ook een relatief grote besparing, al willen ze wel investeren in Vlaanderen.

Lees meer