Lorin Parys tijdens een zitting van het Vlaams Parlement in Brussel. (25/03/2020)
BELGA Lorin Parys tijdens een zitting van het Vlaams Parlement in Brussel. (25/03/2020)

Parys (N-VA) wil corona-kleurcodes voor woonzorgcentra

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) wil dat voor de woonzorgcentra een systeem van kleurcodes wordt ingevoerd, zoals in het onderwijs.

Bij de start van volgend schooljaar zal het onderwijs werken met kleurcodes, die aangeven in welke fase we zitten wat het aantal coronabesmettingen betreft. Parys wil dat een dergelijk systeem ook wordt geïntroduceerd voor de woonzorgcentra.

"Wanneer er een tweede golf van Covid-19 zou komen, moeten we zorgen dat we niet elk van de 80.000 bewoners van de woonzorgcentra opnieuw in eenzame afzondering opsluiten omwille van een lokale infectiehaard", zegt hij.

Het beleid moet samen met de GEES (Groep van Experts die belast is met de Exit-Strategie, nvdr) en de sectoren een systeem uitwerken op basis van het lokaal risiconiveau, vindt hij. "Groen betekent dat het risico op besmetting bijna onbestaande is. Bij niveau geel is het lokale risico laag. Bij niveau oranje matig en bij niveau rood hoog. Afhankelijk van de kleurcode in een zone verscherpen of versoepelen we de maatregelen en bezoekregelingen.”

Meer inspraak

Parys pleit daarnaast voor een ander type woonzorgcentra, waar bewoners meer in de pap te brokken hebben. "Met inspraak over het uur waarop ze willen opstaan, eten en gaan slapen. Met zorgkundigen en verplegend personeel dat correct vergoed wordt. Met een bestaffing die rechtstreeks verband houdt met de zorgzwaarte van de bewoners.”

Lees ook:

“Stervende vrouw al in lijkzak gelegd voor ze dood was”: 45 getuigenissen schetsen ijzingwekkend beeld van corona in woonzorgcentra (+)

Explosief rapport schetst ijzingwekkend beeld van coronacrisis in woonzorgcentra: “Bewoner zat in haar onderbroek op de gang te huilen” (+)

“Mag ik haar kussen?”: Wim (89) en Mariette (87) herenigd na elkaar maar liefst 3 maanden niet te hebben gezien door corona

Statistici: “Hoog aantal coronadoden wordt België te zwaar aangerekend” (+)

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    De regeringen hadden er voor moeten zorgen dat kleurcodes invoeren zelfs geen optie was. En zijn partij zit ook in de Vlaamse regering. Gedeelde verantwoordelijkheid dus met de CD&V en de OVLD. De drie partijen die de zorg stuk bespaard hebben.

  • Christine Laevers

    Heel goed idee. Velen hebben het hier weer gemist: met de kleurcode worden clusters duidelijk afgebakend en worden rusthuizen met rust gelaten die niet code rood en oranje hebben.

Lees meer