2
RTL

Passagiers van Air Maroc zitten al meer dan 45 uur vast op Zaventem: "Is dit nog een land waar de mensenrechten gerespecteerd worden?"

Passagiers van Air Maroc zitten al meer dan 45 uur vast op Zaventem. Tot hun grote frustratie zagen ze het tijdstip van vertrek almaar uitgesteld worden. "Sommigen moesten naar Marokko voor een begrafenis, ik wil naar mijn kinderen. Ons geduld is op", verklaarde Hakima Mommen in het journaal van RTL.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In totaal zijn bijna driehonderd reizigers getroffen. De ene helft had dinsdag om 20 uur moeten opstijgen, de rest dacht gisteren te kunnen afreizen. Maar 13.25 uur werd 21.30 uur. Al dat wachten bleek tevergeefs, want plots zou de vlucht deze ochtend om 7 uur vertrekken. Of maak er 8.30 uur van. Ook 15 uur, 16 uur en 18.30 uur passeerden de revue. Nu hebben de passagiers te horen gekregen dat een Spaans toestel hen om 23.30 uur op hun bestemming zal brengen.

Het kookpunt is bereikt, temeer omdat de luchtvaartmaatschappij zelf niet communiceert. "Ik wil naar mijn kinderen, maar vind hier niemand van Royal Air Maroc", aldus Hafa. "De politie is zelfs al langsgekomen om contact te leggen, zodat we tenminste zouden weten wat er scheelt. Er blijken wel degelijk werknemers aanwezig te zijn, maar ze weigeren ons te woord te staan. De mensen die normaal dinsdag hadden moeten vertrekken, zitten hier ook nog altijd vast. Het is een catastrofe."

Een inwoonster van Molenbeek is de wanhoop nabij. "Om de drie uur vernemen we via de luchthaven zelf dat de vlucht uitgesteld wordt. Onze bagage hebben we al moeten afgeven, maar het callcenter van het bedrijf weet van niets. We hadden al 29 uur geleden moeten vertrekken, zoiets is toch ontoelaatbaar."

"Ik heb een dochter van een jaar oud", voegt Said El Taous toe. "Ik heb geen luiers en melk meer. Is dit nog een land waar de mensenrechten gerespecteerd worden? We worden behandeld als een nummer."

2 Said El Taous.
RTL Said El Taous.

De piloten leggen hier en daar het werk neer om een beter salaris, betere werkomstandigheden, meer rustdagen en een hervorming van het vliegprogramma te eisen. Officieel mag het echter geen staking genoemd worden.

Ook in Nederland waren er al problemen. Rachid Boach had dinsdag om 10.20 uur moeten vertrekken vanuit Schiphol, maar zag de vlucht op zijn beurt vijf keer uitgesteld worden. Gisteravond was hij een van de ruim 80 'gelukkigen' die dan toch naar Al Hoceima vlogen. Maar toen gooide de landing roet in het eten.

"Na drie keer tevergeefs proberen vlogen we door naar Nador. Daar probeerde de bemanning het toestel opnieuw tot driemaal toe aan de grond te zetten, maar dat lukte evenmin. Uiteindelijk landden we in Oujda, maar mochten we het vliegtuig niet uit."

Uiteindelijk werden de passagiers met bussen naar de havenplaats gebracht. "Die hele onderneming heeft nog eens bijna zes geduurd. Dit gun je niemand. Het was vreselijk. Ik probeer niet boos te worden op mensen die hier niets aan kunnen veranderen, maar mijn bloed kookt. De communicatie was heel slecht. Niemand wist waar hij aan toe was of kon bij zijn bagage."

Op Twitter doet ene Haris Alisic zijn beklag. "Onze vlucht met Royal Air Maroc stond om 7.15 uur op het programma. Om zeker op tijd te zijn, regelden we een taxi om 4.30 uur. We checkten in en kregen onze boardingpass. Maar toen zagen we dat we om 22 uur een mail gekregen hadden met de boodschap dat onze vlucht niet zou doorgaan."

"Blijkbaar waren er sociale spanningen, ze excuseerden zich voor het ongemak. Van een alternatief of een oplossing was geen sprake. Ik heb naar hun hoofdzetels in Frankrijk, Marokko en Qatar gebeld, maar kreeg geen reactie. Uiteindelijk heb ik zeven nieuwe tickets moeten kopen bij Qatar Airways."

321 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dikke Van Aarschot

    Luchthavens over gans de wereld zouden moeten beschikken over 5 sterrenhotels waar ze de gestrande reizigers kan ondetbrengen op kosten van de stakende maatschappij die het dan eventueel kan doorrekenen aan de vakbond diyt zou ook fzo moeten met sproorweg wedde dat het gedaan is en spijtig voor die mevrouw met haar kindje maar dit ligt niet aan ons landv maar aan de vakbond welke de maayschapppij laat plat leggen

  • Stefan Stukken

    50 +/- gestrande mensen (wilde gok) 1 die mensenrechten aanhaalt. Heel België op zijn kop voor de mening van 1 persoon, ben benieuwd of de wereld alle Belgen vergelijkt met de daden van bv Marc detroux ook 1 Belg die iets extreems slecht heeft gedaan of bv Breivik zijn ze allemaal in Noorwegen zo? Zet uw kop eens vast de reacties hier zijn zo bekrompen.. erg om Belg te zijn

Lees meer