Met N-VA stapt de PS niet in een regering, en ook liberalen heeft Magnette er liever niet bij.
BELGA Met N-VA stapt de PS niet in een regering, en ook liberalen heeft Magnette er liever niet bij.

Paul Magnette (PS) wil nieuwe regering zonder liberalen en N-VA

De PS stapt niet in een regering met N-VA. Dat zegt PS-kopstuk Paul Magnette in Humo. Zelf droomt Magnette van een progressieve coalitie met de groenen (Ecolo en Groen) en christendemocraten (cdH en CD&V) en dus zonder de liberalen.

Net zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever na 26 mei geen regering wil vormen met PS-voorzitter Elio Di Rupo, willen de Franstalige socialisten ook geen coalitie maken met de Vlaams-nationalisten. “Ik sluit dat voor 100 procent uit: wij stappen niet in een regering met de N-VA”, zegt Paul Magnette in Humo. “Onze partijen zijn zoals olie en water: die kun je niet met elkaar mengen.”

Het 'droomscenario' van Magnette is een “progressieve coalitie” met cdH en Ecolo aan Franstalige kant en sp.a, CD&V en Groen aan Nederlandstalige kant. “Een centrumlinkse regering met de groenen en christendemocraten zou perfect zijn. Net als Ecolo vinden wij het klimaat heel belangrijk. En net als wij beschouwt CD&V de vakbonden als partners, in plaats van de confrontatie te zoeken”, aldus Magnette. Een coalitie zonder liberalen dus. Volgens Magnette zijn de verschillen in programma's enorm.

Maar haalt een coalitie met sp.a, Groen en CD&V wel een meerderheid aan Nederlandstalige kant? Volgens Magnette is dat niet uitgesloten. “Groen kan de grote winnaar worden, CD&V kan stemmen afsnoepen van N-VA en sp.a kan verrassen”, klinkt het. 

Verraad cdH

En wil de PS wel opnieuw een meerderheid vormen met het cdH, de partij die de PS uit de Waalse regering knikkerde? “Dat verraad heeft diepe wonden geslagen, maar we proberen dat te vergeten”, aldus Magnette. Dat Maxime Prévot Benoît Lutgen heeft vervangen als voorzitter, speelt wellicht mee. “Lutgen is de man van het verraad, dat vergeet je niet. Met Prévot zal het gemakkelijker gaan. Ik heb met hem drie jaar prima kunnen werken in de Waalse regering.”

Lees alles over de verkiezingen in onze dossierpagina ‘Verkiezingen 2019'

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

218 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Statham

    En wij willen een regering zonder ps en groen.

  • Herman Thys

    Dan is het simpel.Ieder gaat zijn eigen weg.Bedankt.

Lees meer