Paul Magnette is de enige kandidaat voor het PS-voorzitterschap.
BELGAIMAGE Paul Magnette is de enige kandidaat voor het PS-voorzitterschap.

Paul Magnette: “We zijn het over niets eens met N-VA”

Paul Magnette, de enige kandidaat voor het PS-voorzitterschap, hamert vandaag in Le Soir op de grote verschillen in de programma's van zijn partij en de N-VA: "We hebben elkaar vaak ontmoet, maar we staan nergens en zijn het over niet eens". De toekomstige PS-voorzitter lijkt aan te geven dat een coalitie tussen PS en N-VA weinig waarschijnlijk is. Gisterenavond nog zaten Magnette en huidig voorzitter Elio Di Rupo samen met de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders en de N-VA-toppers Bart De Wever en Theo Francken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Ik ben altijd zeer duidelijk geweest: we stellen een veto tegen Vlaams Belang, niet tegen N-VA. Nadien stellen we vast dat we het over niets eens zijn met de nationalisten. Sinds 26 mei zijn er veel erg discrete ontmoetingen geweest met de informateurs. Ik heb vier of vijf maal aan tafel gezeten met N-VA en andere partijen. We hebben over alle onderwerpen gepraat en ik zie geen enkel punt waarover we het eens zijn", verklaart Magnette.

Theo Francken

Eén van de N-VA-onderhandelaars op federaal vlak is oud-staatssecretaris Theo Francken. Nu hij geen zitje heeft in de Vlaamse regering, gaat men er bij de PS van uit dat hij een federale rol zal blijven spelen. “Dat is geen geruststellend signaal, noch voor de PS, noch voor de MR. Het is toch Theo Francken die de federale regering heeft doen vallen”, aldus Paul Magnette op Bel-RTL.

Hij doet de deur evenwel niet helemaal toe voor de N-VA. Hij wil op elke uitnodiging ingaan, maar weigert te onderhandelen over onderwerpen zoals het einde van België en de sociale zekerheid. "Als de N-VA morgen akkoord is met een minimumpensioen van 1.500 euro, een herfinanciering van de gezondheidszorgen, de NMBS, de laagste lonen ... zal ik het moeilijk hebben om uit te leggen dat we niet met hen willen praten. Maar daar staan we vandaag zeer, zeer, zeer ver weg van", aldus de toekomstige PS-voorzitter. Zijn partij zal alvast niet aansturen op nieuwe verkiezingen.

Geheime ontmoeting tussen N-VA en PS

Een aantal kranten - De Tijd, L'Echo en het Nieuwsblad - hebben het vandaag over een geheime ontmoeting tussen de federale informateurs Vande Lanotte en Reynders met de top van N-VA en PS, Bart De Wever en Theo Francken enerzijds, en Paul Magnette en Elio Di Rupo anderzijds. Ze bekeken hoe het verder moet nadat de formateurs volgende week hun opdracht teruggeven aan de koning. Worden PS en N-VA samen het veld ingestuurd, of moet N-VA eerst alleen aftasten of een tweederdemeerderheid mogelijk is voor een nieuwe communautaire ronde?

174 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny janssens

    ps is de laatste hoop voor een leefbaar belgie nu de vorige regering een groot fiasco bleek en enkel opkomt voor de rijken, desnoods eerst verkiezingen zodat nva nog eens 5 of 10 percent verliest en dan paars groen. Francken kan nooit in een regering met ps, decroo is al moeilijk genoeg.

  • Ben Kabas

    De enige oplossing om uit de impasse te komen is dat landje ordentelijk opsplitsen in twee volledig autonome deelstaten en enkel nog defensie en buitenlands beleid als gemeenschappelijke bevoegdheid overhouden. De Brusselaars kunnen dan kiezen bij welke deelstaat ze zich willen aansluiten. Aansluiten bij Vlaanderen betekent in Brussel blijven , kiezen voor Wallonië is verhuizen.

Lees meer