BELGA

Peeters: "CD&V zal ingaan op elke uitnodiging voor federale en Vlaamse regering"

CD&V zal ingaan op elke uitnodiging om tot een goede Vlaamse en federale regering te komen. Dat heeft partijboegbeeld Kris Peeters vanavond verklaard. Hij feliciteerde de "grote overwinnaar" N-VA en verwacht dat de Vlaamsnationalisten het initiatief zullen kunnen nemen om een federale en Vlaamse regering tot stand te brengen.

"CD&V heeft stand gehouden. We zijn de tweede grootste partij", stelde Peeters voor de verzamelde partijgenoten. "Dat zal iedereen geweten hebben vanaf morgen." Maandag om 17 uur komt het bestuur van de Vlaamse christendemocraten samen. "Wij hebben de ambitie om in de twee regeringen het verschil te maken. Het is duidelijk dat, als men ons morgen belt, we onze telefoon zullen opnemen."

Peeters legt het initiatief voor de regeringsvorming bij N-VA, die hij feliciteerde. Wel meent hij dat de vorming van een federale regering niet kan wachten. Dat "zou onverstandig zijn", al merkte Peeters wel op dat de resultaten in Franstalig België de situatie er ook niet op vergemakkelijken. Wat de verdeling van ministerposten betreft, en dan vooral de vraag of hijzelf minister-president zou kunnen blijven, hield Peeters de boot af.

Lees meer