BELGA

Peeters: "Samenwerken met Wallonië is enige weg vooruit"

Vlaams minister-president Kris Peeters voert vandaag een charme-offensief in Wallonië. Het CD&V-gezicht bezoekt er een reeks innoverende bedrijven, met één boodschap: samenwerken met Wallonië is de enige weg vooruit. De Antwerpse lijsttrekker presenteert daarmee een alternatief voor de sombere boodschap die andere partijen verspreiden over het zuidelijke landsdeel. Hij kreeg veel ongeruste vragen over het 'N-VA-model', maar deed er alles aan om de aanwezige ceo's duidelijk te maken dat Bart De Wever niet heel Vlaanderen vertegenwoordigt.

Peeters begon zijn ronde door Wallonië met een bezoek aan Sirris, een onderzoekscentrum rond onder meer 3D-printing dat zowel in Vlaanderen als in Wallonië actief is. 3D-printing is een sector waarin België, samen met onder meer Nederland en Spanje, een voortrekkersrol speelt.

"Wallonië is onze beste buur, ons eerste exportgebied", verzekerde Peeters de massaal opgedaagde Franstalige pers. "Wij zien Wallonië en Brussel niet als tegenstanders, maar als bondgenoten. Het is geen boksmatch. We moeten er in slagen van één plus één drie te maken."

België kan de concurrentie met grootmachten als Duitsland en de Verenigde Staten enkel bolwerken als land, benadrukte de CD&V'er. "De problemen van vandaag kunnen enkel worden opgelost door samen te werken."

Daarop toog hij naar Bergen, thuisstad van Elio Di Rupo en destijds een van de eerste gebieden die werden getroffen door de wegtrekkende industrie. In het gezelschap van enkele Vlaamse schooldirecteurs bezocht hij er Technocampus, een competentiecentrum dat de apparatuur in huis heeft om er, in samenwerking met de Waalse industrie, voor te zorgen dat middelbare scholieren worden opgeleid tot profielen waar vandaag nood aan is. De vraag of Technocampus veel samenwerkt met Vlaamse bedrijven kreeg een negatief antwoord en bij de meegereisde Vlaamse schooldirecteurs heerste grote interesse om dergelijk centrum ook bij ons uit te bouwen.

Peeters ging de talrijke vragen over zijn grootste concurrent handig uit de weg, maar wilde toch reageren op de stellingen van Bart De Wever rond werkloosheid. "Ik ga ervan uit dat elke werkzoekende ook echt naar werk zoekt. Mocht alles kunnen worden opgelost met een goed cv, dan was de hele discussie over lastenverlaging zonder voorwerp. De nadruk moet volgens ons ook niet liggen op beperking van de uitkeringen, maar op activeren en opleiding."

Mocht alles kunnen worden opgelost met een goed cv, dan was de hele discussie over lastenverlaging zonder voorwerp.

Kris Peeters

Lees meer