BAS BOGAERTS

Pensioen gemiddeld 450 euro te laag om rusthuis te betalen

Het gemiddeld pensioen dat mensen in ons land verdienen, is te laag om een gemiddeld rusthuis te betalen. Dat heeft VTM NIEUWS-anchor Freek Braeckman ontdekt in ‘De Ronde van Freek’ op basis van overheidscijfers. Gemiddeld heeft de Vlaming een pensioen van 1.280 euro, terwijl een rusthuis maandelijks gemiddeld 1.728 euro kost. Vlamingen moeten dus een kleine 450 euro uit eigen zak betalen.

Belangrijke nuance bij de resultaten: het gaat hier over het wettelijk pensioen voor werknemers. Het totale gemiddelde pensioen varieert erg sterk, afhankelijk van het feit of iemand in de privé of bij de overheid tewerkgesteld is, of als iemand zelfstandige was. Ook hebben mannen gemiddeld een hoger pensioen dan vrouwen, waardoor het vooral alleenstaande vrouwen zijn die meer moeite hebben om een rusthuis te betalen dan mannen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is in 2017 gestart met het monitoren van de prijzen van rusthuizen. Hij zei in maart dit jaar nog dat dat beleid zijn vruchten afwerpt.

Tip: Begin tijdig met pensioensparen. Vergelijk hier de meest interessante pensioenspaarverzekeringen. 

107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Martine Delcol

    @danny en @caroline u slaat beiden de bal mis .. U leeft in een wereld waar U denkt dat iedereen wel een huis heeft bijeengespaard en of een dik spaarcentje opzij heeft .. Niet iedereen kreeg de kans om rijk op de wereld te komen of kans om te erven .. Dat uw spaarcenten eerst worden aangewend is een feit voor iedereen en meer dan normaal .. Geen enkele ocmw zal bijpassen of familie aanspreken als er eigendom is .. De vraag is hoe eerlijk is het om de holdings nog verder subsidies te geven

  • Martine Delcol

    Ik heb een dossier liggen van lijn lala overleden in december .. Ocmw had het mandaat om de rekeningen te betalen .. Zij hebben nagelaten de facturen grondig te controleren ., vooral fraude met medicatie rusthuis rekende volle pot aan terwijl met riziv verminderde tarieven waren voorzien .. Vooral dafalgan aanrekenen aan volle pot .. Er is niet enkel Het verblijf en zorg reken alle bijkomende kosten er bovenop ..je kan soms ver boven de 2000 euro uitkomen per maand zonder kledij cafetaria kost

Lees meer