(Illustratiefoto)
Lukas (Illustratiefoto)

Pensioenbetoging: openbaar vervoer mogelijk sterk verstoord

De pensioenbetoging van woensdag in Brussel zal waarschijnlijk veel hinder veroorzaken bij de openbaar vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB. Bij De Lijn zal de dienstverlening ook daarna nog verstoord worden door vakbondsacties. Van donderdag tot en met zondag staken de socialistische en liberale vakbond immers tegen de nieuwe structuur van De Lijn.

Woensdag betogen de vakbonden tegen de pensioenplannen van de regering Michel. De directie van De Lijn verwacht hinder voor de dienstverlening over het hele net, al zal die vermoedelijk het grootste zijn in de steden. 

Ook bij de andere vakbondsacties, van donderdag tot en met zondag, verwacht de directie vooral hinder op de stadsnetten. Omdat de leden van ACV-OD en de onderaannemers op de verpachte lijnen niet mee staken, zullen er wel bussen en trams rijden, maar de precieze impact kan De Lijn nog niet voorspellen. "Doordat de vakbonden hun leden laten kiezen wanneer ze staken, is het onmogelijk te voorspellen hoe groot de gevolgen zullen zijn", klinkt het. Ook enkele bedienden zullen niet aan de slag gaan, waardoor de informatie vanuit de stelplaatsen over de impact op het terrein minder gedetailleerd en volledig zal zijn dan gewoonlijk. 

Ook het MIVB-net zal woensdag allicht sterk verstoord zijn door de pensioenbetoging. De Brusselse vervoersmaatschappij raadt haar reizigers dan ook aan om in alternatieven te voorzien. "Het is voor de MIVB momenteel bijzonder moeilijk om een inschatting te maken van het aantal medewerkers dat zal deelnemen aan de betoging en van de omvang van de hinder. De MIVB stelt alles in het werk om, in de mate van het mogelijke, de belangrijkste lijnen te bedienen", klinkt het in een persbericht.

Om de reizigers zo goed mogelijk te informeren, opent de MIVB haar Contact Center (070/23.20.00) al vanaf 6 uur op woensdagochtend. De website mivb.brussels, de mobiele site en de MIVB-app informeren de reizigers in reële tijd, net als de Facebook-pagina en de Twitter-account.

"Prioritaire lijnen" bij De Lijn

Overigens experimenteert De Lijn op woensdag voor de eerste keer met "prioritaire lijnen": daarbij zullen werkwillige chauffeurs worden ingezet op vooraf bepaalde routes. Het gaat om een soort van minimale dienstverlening zoals bij het spoor. 

Bij verdeling van de chauffeurs van De Lijn zal worden gekeken naar criteria als een goede spreiding van de assen in alle windrichtingen, het aantal reizigers in de spits en welke bestemmingen populair zijn bij de reizigers, luidt het in een persbericht van de directie. Er zijn scenario's uitgetekend volgens het aantal werkwilligen: hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend, hangt af van het aantal chauffeurs dat 's ochtends en 's middags aan de slag gaat. 

"Zuiver politiek"

Met de vakbonden zijn hierover nog geen afspraken gemaakt, luidt het bij zowel directie als vakbonden. Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten wil maandag nog geen commentaar kwijt op de test. Bij ACOD is men echter kritisch. Vakbondsafgevaardigde Rita Coeck wijst erop dat pas de ochtend zelf het rittenschema zal worden vastgelegd. "Terwijl de directie de alledaagse planning de andere 364 dagen nog niet rond krijgt". Ze wijst ook op praktische problemen zoals de verschillende types voertuigen die niet iedereen kan bedienen of lijnen waar men niet mee vertrouwd is. Coeck hekelt ook het feit dat gesproken wordt over prioritaire lijnen. "Voor ons is elke lijn prioritair. Wij willen geen tweedehandsburgers creëren." Volgens Coeck is deze test dan ook "zuiver politiek" geïnspireerd. 

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gerard Braeckmans

    Het lijkt wel stakingsseizoen.

  • Ingrid Vantroostenberghe

    Ze willen weer een extra verlengd weekend

Lees meer