THINKSTOCK

Personeel Coca-Cola staakt morgen

Morgen staakt het personeel van frisdrankproducent Coca-Cola, tegen de "agressieve kostenbesparingen" van het bedrijf in Europa. In België zal een 200-tal personeelsleden, uit alle Belgische vestigingen, actievoeren aan de hoofdzetel in Anderlecht, zo luidt het in een persbericht van de socialistische en christelijke vakbonden.

De Europees gecoördineerde actie vindt maandag plaats onder de koepel van EFFAT, de federatie van de vakbonden uit onder meer de voedselindustrie en het toerisme. Van 07.00 tot 10.00 uur voeren ongeveer 200 werknemers uit de Belgische vestigingen actie aan de hoofdzetel, aan de Bergensesteenweg in Anderlecht, luidt het in het persbericht.

"In tal van Europese landen zijn de werknemers van het bedrijf recent getroffen door herstructureringen en ontslagen", zo leggen de vakbonden uit. "Ook in België ontsnappen de Coca-Cola-werknemers niet aan de kille logica van de kostenbesparingen. Zo verkaste begin 2013 de boekhouding vanuit België naar een lagelonenland. In Spanje gingen - ondanks winstcijfers - vier vestigingen van het bedrijf dicht. Meer dan 1.000 werknemers kwamen op straat te staan."

Agressieve politiek
De bonden hekelen dat overlegprocedures met de voeten werden getreden. Ze hebben het over een "agressieve politiek van de directie" met als doel "flexibiliteit en kostenbesparingen". Behalve in Anderlecht vinden ook acties plaats in de Spaanse hoofdzetel in Madrid, wordt gestaakt in Portugal en worden algemene vergaderingen in de fabrieken georganiseerd in Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Italië, aldus EFFAT.

Ook in België ontsnappen de Coca-Cola-werknemers niet aan de kille logica van de kostenbesparingen

Vakbonden

Lees meer