Illustratiefoto.
Photonews Illustratiefoto.

Personeelstekort bij federale politie enkel toegenomen sinds aanslagen 22 maart: “Grote puinhoop”

Het personeelstekort bij de federale politie is sinds de aanslagen van 22 maart nog toegenomen. Toen bedroeg het tekort nog 14 procent, terwijl dat intussen is opgelopen tot 16,3 procent. Dat heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vandaag in de Kamer geantwoord op een reeks vragen. Fractieleidster Meryame Kitir (sp.a) had het over "een grote puinhoop" en wil dat de opvolgingscommissie naar de aanslagen bijeenkomt.

De Crem kreeg verschillende vragen voorgeschoteld over het personeelsbestand bij de politie. Kitir wilde weten hoe het zit met het personeelsbestand, nadat vanuit de vereniging van onderzoeksrechters werd gewezen op een gebrek aan politiemensen. 

Het personeelstekort bij de federale politie bedraagt zo'n 16,3 procent van het referentiekader van 13.500 personeelsleden, volgens De Crem. Anders gezegd: er zijn zo'n 2.200 mensen te kort. "In absolute cijfers is het personeelsaantal bij de politie de jongste jaren zo goed als stabiel gebleven. De krapte op de arbeidsmarkt, die zich over alle sectoren aandient, laat zich aanvoelen en maakt dat het moeilijk is om het personeelsaantal in absolute cijfers te verhogen", legde de minister uit.

Aanslagen

Vrijdag buigt de ministerraad zich over een voorstel van De Crem - op voorzet van de federale politie - om enkele verschuivingen binnen het politiebudget door te voeren. Daarbij zal hij rekening houden met de budgettaire beperkingen in deze periode van lopende zaken. Over de herziening van de selectieprocedure en de daarbij horende criteria vindt overleg plaats met de vakbonden. "Het is heel duidelijk dat nieuwe voorwaarden ook bij die organisaties moeten worden afgetoetst", aldus De Crem.

"Uw antwoord stelt mij allesbehalve gerust", reageerde Kitir. Ze wees erop dat het personeelstekort hoger ligt dan toen het rapport van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart werd opgemaakt. "In plaats van het personeelstekort weg te werken, is het tekort alleen nog maar toegenomen", laakte ze. "We gaan toch niet wachten tot opnieuw iets gebeurt waardoor we allemaal terug wakker schieten?" 

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Willy Van Reepingen

    Mijn zoon heeft een paar jaar geleden meegedaan aan de selectieproeven bij de politie. Na een derde én laatste poging had hij 1 punt tekort om aan de opleiding van politie-insp. te beginnen. Hij zou dolgraag bij de politie gegaan zijn. Er was toen ook al een groot tekort aan politie-inspec. en toch mocht hij niet aan de opleiding beginnen. Als men dat dan ziet begrijpt men het tekort aan politie-inspec.niet. Hoe kan men nu iemand beoordelen op 1 punt na en dit voor de rest van zijn leven.

  • peter colson

    Probleem is gekend. Velen voelen zich geroepen, maar binnen 5 jaar tijd is het grootste deel al weer vertrokken omdat ze vaststellen dat het dweilen met open kranen is. En als je dan nog enkele racismeklachten krijgt te verwerken omdat je je werk deed, dan is de goesting ook snel over. Politie is tegenwoordig een schaamlapje geworden want het is de advocatuur die het voor het zeggen heeft

Lees meer