3 Philippe Goffin (links van CD&V’er Koen Geens) in 2017 bij de Bende-commissie.
Photo News Philippe Goffin (links van CD&V’er Koen Geens) in 2017 bij de Bende-commissie.

Philippe Goffin (MR) volgt Didier Reynders op als minister van Buitenlandse Zaken en Defensie

MR-Kamerlid Philippe Goffin legt deze namiddag bij koning Filip de eed af als minister van Buitenlandse Zaken en Defensie. Premier Sophie Wilmès (MR) woont de eedaflegging bij. Goffin volgt Didier Reynders op. De portefeuille van Europese Zaken gaat over naar vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De overdracht tussen Reynders en Goffin vindt plaats na de eedaflegging, aan de ministeriële kabinetten. Dat is vernomen uit de entourage van Reynders. Bij de FOD Buitenlandse Zaken is dat om 15.30 uur. Een uur later overhandigt Reynders Goffin dan de sleutels van het kabinet van Defensie. 

De overdracht met de nieuwe vicepremier van MR, federaal minister van Begroting David Clarinval, zal morgen om 9.30 uur plaatsvinden bij Buitenlandse Zaken.

Sinds 2010 in Kamer

Philippe Goffin is geboren in het Luikse Rocourt op 1 april 1967. Hij licentiaat in de rechten en in het notariaat. Sinds 2010 zetelt hij in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Van 2014 tot 2019 was hij voorzitter van de commissie Justitie. Sinds 2000 is hij burgemeester van Crisnée. Goffin was ook kandidaat-voorzitter van de MR. Hij werd vierde in de eerste ronde.

Vanaf morgen gaat Didier Reynders aan de slag als Europees Commissaris. Zijn bevoegdheden in de federale regering moesten daarom worden herverdeeld. Het is daarbij zeer uitzonderlijk dat de ene regeringspartij een portefeuille overdraagt aan de andere. Maar bij de aanstelling van Sophie Wilmès (MR) als premier - ter vervanging van partijgenoot Charles Michel, die morgen zijn werkzaamheden start als voorzitter van de Europese Raad - werd afgesproken dat Reynders’ portefeuille van Europese Zaken zou overgaan naar Geens. Om te vermijden dat alle postjes met betrekking tot buitenlands beleid bij de liberale familie zouden zitten. Bovendien volgt Reynders van zijn kant CD&V-politica Marianne Thyssen op als Eurocommissaris.

3 Sophie Wilmès.
BELGA Sophie Wilmès.

Premier Sophie Wilmès zelf neemt de bevoegdheden van Reynders met betrekking tot de federale culturele instellingen en Beliris op. Federaal minister van Begroting David Clarinval wordt vicepremier.

Dat Defensie naar MR-Kamerlid Philippe Goffin gaat, betekent dat partijgenoot Denis Ducarme - de gedoodverfde kandidaat van ex-premier Charles Michel - achter het net vist voor die post. Daniel Bacquelaine ziet dan weer verrassend het vicepremierschap aan zijn neus voorbijgaan. Deze beslissingen van nieuwbakken MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zullen heel waarschijnlijk dan ook niet door iedereen in de Franstalige liberale partij op applaus worden onthaald.

Bouchez beklemtoont de taalvaardigheid van Goffin, met het Nederlands in het bijzonder, zijn aangeboren diplomatie en parlementaire ervaring. Ook stelt de partijvoorzitter dat het voor de MR belangrijk is dat er snel een volwaardige federale regering wordt gevormd.

3 Charles Michel en Georges-Louis Bouchez.
BELGA Charles Michel en Georges-Louis Bouchez.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Philippaerts

    Een geweldige stoelendans. En die krijgen naast dik betaald ook nog een dikke ontslagpremie en pensioen voor elke dag dat ze aan geweest zijn. Toch schoon als ge voor uw eigen moogt kiezen hoeveel ge uit de kas kunt halen

Lees meer