BELGA

Pieter De Crem legt eed als Kamerlid niet af, maar blijft wel in regering

CD&V-boegbeeld en ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem legt vandaag niet de eed af als Kamerlid. Jan Briers, oud-gouverneur van Oost-Vlaanderen en zijn eerste opvolger op de Kamerlijst, volgt hem op. Dat kon deze redactie achterhalen uit goede bron. De Crem blijft wel in de regering, maar het lijkt er toch op dat hij stopt met nationale politiek.

Pieter De Crem is momenteel nog minister van Binnenlandse Zaken van de regering in lopende zaken. De Crem zou aanvankelijk de Oost-Vlaamse lijst voor de Kamer niet trekken. Als staatssecretaris van Buitenlandse Handel was hij weggedeemsterd en hij was van plan om zich op Aalter, waar hij burgemeester is, te richten en de nationale politiek te verlaten. Maar door de val van de regering kwam De Crem weer in beeld en werd hij zelfs minister van Binnenlandse Zaken als opvolger van Jan Jambon. 

Lijsttrekker

Bij de lijstvorming claimde hij nog de Europese eerste plaats maar de partij koos voor Kris Peeters. Uiteindelijk werd hij dan toch lijsttrekker voor de Kamer en hij zette Jan Briers, de Oost-Vlaamse gouverneur, als wit konijn en zijn eerste opvolger op de Oost-Vlaamse Kamerlijst. 


De Crem zegt dat hij dat bij de lijstsamenstelling in het vooruitzicht heeft gesteld. “Onmiddellijk bij zijn aantreden als Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in december 2018, bevestigde hij dat hij uit plichtsbesef in de politieke crisis, ontstaan na het vertrek van de N-VA uit de Federale Regering, de verantwoordelijkheid van Veiligheid en Binnenlandse Zaken op zich nam, om aansluitend het burgemeestersambt van de nieuwe fusiegemeente Aalter op te nemen”, luidt het in een mededeling.

Dat laatste doet vermoeden dat De Crem zijn afscheid uit de nationale politiek aankondigt, al is hij nog minister in de ontslagnemende regering.

Gewezen gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers neemt dus de plaats van De Crem in de Kamer in. Briers wist naar eigen zeggen pas vanmorgen met zekerheid dat hij vanmiddag de eed zou afleggen. “Dit komt voor mij voor een stuk ook als een verrassing”, zegt hij aan persbureau Belga.

Aalter

“We wisten al langer dat Pieter meer met zijn gemeente Aalter bezig wilde zijn. Hij had al laten aanvoelen dat een parlementair zitje niet meer tot zijn prioriteiten behoorde. We wisten dat Pieter afscheid ging nemen, maar we wisten niet dat het vandaag zou zijn”, zegt Briers nog.

Briers was bewust eerste opvolger op de Oost-Vlaamse CD&V-lijst. “Ik wou geen plaats bij de effectieven omdat ik als nieuweling in de partij anderen die er al langer zijn niet in de wielen wou rijden”, zegt hij.

Met Briers komt er voor het eerst een gewezen gouverneur in het parlement. “Normaal is het omgekeerd en is men eerst parlementslid en later gouverneur. Ik maak de omgekeerde beweging.”

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • louis reinquin

    En als er dan iemand is die het tij kan doen keren, die aanzien en bekwaamheid in zich draagt, die een wijze en daadkrachtige voorzitter zou kunnen zijn, dan gaat hij weg. Maar ik kan hem volkomen begrijpen. Wat ik niet begrijp is dat men het niet heeft kunnen/willen verhinderen.

  • Marc Baeyens

    Nog een top-politicus die ferm ontgoocheld is in zijn (trado) partij. Het is daar schering in inslag, zowel bij Groen als sp.a als OPENvLD als cD&v.

Lees meer