De brug wordt op haar plaats gevaren
nv De Scheepvaart De brug wordt op haar plaats gevaren

Plaatsen van brug over Albertkanaal in Briegden zit op schema

Het plaatsen van de nieuwe brug over het Albertkanaal in Briegden bij Lanaken verloopt volgens plan. Rond 15 uur werd gestart met het omhoog hijsen van het middendeel van 104 meter lang. Het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal werd vrijdag om 21 uur al stilgelegd en dat duurt tot vanavond 22 uur.

De werken lokken alleszins veel kijklustigen aan de twee oevers. Burgemeester Marino Keulen (Open Vld) spreekt vandaag van meer dan 500 mensen, maar het hele weekend lokten de werken minstens 1.000 toeschouwers. "Mensen vanuit de omgeving, maar ook van veraf houden hier halt."

Het plaatsen van de nieuwe brug verliep voorlopig zonder technische problemen. Langs de brug staan momenteel vier torens met het hydraulisch systeem dat de brug dertien meter omhoog zal hijsen. "In totaal zal de nieuwe metalen boogbrug 165 meter lang zijn en ze kost 9 miljoen euro", aldus Paula Palmans van nv De Scheepvaart.

Het omhoog hijsen duurt zo'n anderhalf uur. "De brug zal tijdelijk op de vier palen rusten en daarna worden de metalen bogen onder de brug geplaatst en in de grond verankerd. Als de brug geplaatst is, kan de volgende fase starten: de verbredingswerken voor het Albertkanaal. Dat wordt tot honderd meter breed. De brug wordt in oktober in gebruik genomen. In de loop van 2013 zijn alle werken voltooid", besluit Palmans.

De brug zal de verbinding vormen van Lanaken met Riemst en Tongeren.

Lees meer