David Legreve

Planckendael voedert bedreigde antilope aan roofdieren

Dierenpark Planckendael euthanaseert dieren als die 'in overtal' zijn en nergens anders terechtkunnen. Vorige maand gebeurde dat nog bij een algazel, een in het wild uitgestorven antilopesoort, en twee bizons. Extra eten voor roofdieren.

Van de algazel lopen er in de vrije natuur welgeteld nog nul rond. Algazellen bestaan enkel nog in dierentuinen, waar ze overleven dankzij kweekprogramma's. En tóch werd er half maart in Planckendael in Mechelen eentje - gezond en wel - bewust gedood: pin in de hersenen geschoten en keel overgesneden. Hetzelfde lot was twee bizons beschoren. Alledrie mannetjes, één jaar oud.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, waartoe Planckendael behoort, geeft toe dat het euthanaseren van dieren deel uitmaakt van het beleid rond 'surplusdieren': beesten die 'op overschot' zijn en die ook niet in andere Europese parken terechtkunnen. "We proberen er daar zo weinig mogelijk van te hebben, door waar nodig aan geboortebeperking te doen", zegt de KMDA. "Voor sommige diersoorten betekent dat castratie. Euthanasie is het laatste middel waar we naar willen grijpen. Maar soms gaat het niet anders."

Zowel de algazel als de bizons werden versneden en gevoederd aan de roofdieren van het park. GAIA, gealarmeerd door een medewerker van Planckendael, vindt de praktijken onaanvaardbaar en wil een klacht indienen als de KMDA haar beleid niet aanpast.

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

GAIA vindt de praktijken onaanvaardbaar en wil een klacht indienen

Lees meer