Zuhal Demir (N-VA) zei onlangs dat ze naar de COP25 in Madrid zou ‘planepoolen’. Met die term wilde ze aangeven dat ze met een volle lijnvlucht naar de klimaatconferentie zou vliegen.
BELGA Zuhal Demir (N-VA) zei onlangs dat ze naar de COP25 in Madrid zou ‘planepoolen’. Met die term wilde ze aangeven dat ze met een volle lijnvlucht naar de klimaatconferentie zou vliegen.

Planepoolen, dampdode, foertformatie: de genomineerden voor ‘Woord van het Jaar’

Uitgeverij Van Dale en de VRT gaan opnieuw op zoek naar het ‘Woord van het Jaar’ nu het jaareinde nadert. Onder de 19 kanshebbers zijn onder meer 'planepoolen', 'restregering', 'dampdode' en 'klimaatspijbelaar', meldt Van Dale vandaag.

Het publiek kon het voorbije jaar nieuwe woorden insturen die kans maken op de titel van het Woord van het Jaar 2019. Van Dale distilleerde 19 genomineerden uit de inzending. Vandaag ging de stemming van start. Stemmen kan nog tot 16 december 17 uur via http://www.vandale.be/woordvanhetjaar.

De genomineerden zijn ‘babytheek’, ‘bezorgschaamte’, ‘boomer’, ‘dampdode’, ‘egelwegel’, ‘ecopopulisme’, ‘foertformatie’, ‘jagger’, ‘jeukrups’, ‘klimaatspijbelaar’, ‘lawaaiflitspaal’, ‘planepoolen’, ‘pretpedagogie’, ‘restregering’, ‘sorrymuseum’, ‘splinterkind’, ‘toiletplant’, ‘verthuizen’ en ‘winkelhieren’. Dinsdag 17 december om 5 uur wordt de winnaar bekendgemaakt via de website. Op die website zijn de uitgebreide definities van de genomineerde woorden te vinden. De woorden zijn in 2019 ontstaan of in 2019 in Vlaanderen populair geworden.

Ook in Nederland gaat Van Dale op zoek naar het woord van het jaar. Hier zijn onder meer ‘bezorgschaamte’, ‘toetertrouwstoet’, ‘boomer’ en ‘wiebelpensioen’ kanshebber. De overige vijftien zijn ‘bruisregio’, ‘diversiteitsverlof’, ‘ecopopulisme’, ‘foeigesprek’, ‘klimaatdrammer’, ‘klimaatspijbelaar’, ‘levensloopstress’, ‘luchtvluchteling’, ‘nulrentoceen’, ‘plunderpuber’, ‘stalguerrilla’, ‘stekkersubsidie’, ‘verthuizen’, ‘vleeswroeging’ en ‘windterreur’.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • paul lemmens

    planepoolen met 4 klimaat ministers , je moet het maar doen

  • Lucas Theophiel

    En klimaatmisbruikers mag ook genomineerd worden ???

Lees meer