2 Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is het er niet mee eens dat de hele poetshulpsector stilligt.
Photo News Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is het er niet mee eens dat de hele poetshulpsector stilligt.

Poetshulpen terug aan het werk zoals Jambon het wil? “Ze kuisen eerst bij jong gezin en daarna bij bejaarden in serviceflat”

Kristel Bracke, die met ‘Hulp in Huis’ van Partena Ziekenfonds 2.500 poetshulpen aanstuurt, heeft serieuze bedenkingen bij de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die verklaarde gisteren in het Vlaams Parlement dat te veel beroepssectoren sinds de coronacrisis tijdelijke werkloosheid hebben ingevoerd en wees daarbij onder meer naar de dienstenchequebedrijven. Het liefst ziet de Vlaamse regeringsleider de poetshulpsector weldra opnieuw aan het werk.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen. Ik denk dat daar meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt", aldus Jambon.

Bracke verklaarde in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat 2.500 poetshulpen meer dan 16.000 gezinnen bedienen. “Onze werkkrachten gaan van gezin naar gezin en poetsen zowel bij een familie met jonge kinderen als even later bij een bejaard ouderpaar in een serviceflat”, zegt ze. 

Onze poetshulpen hebben niet het gezag om thuiswerkende ouders met hun kinderen aan te manen om maar naar een andere kamer uit te wijken

Kristel Bracke, directeur Hulp in Huis

Onveilige situaties

“Onze poetshulpen zijn erg ongerust dat ze zo ongewild het coronavirus verder verspreiden. Onze werkkrachten proberen de omgangsafstand van anderhalve meter zo goed mogelijk na te leven, maar worden geconfronteerd met onveilige situaties. Ze komen soms bij klanten die zelf ziek zijn. Die verklaren dan dat het geen corona is, maar dat kunnen onze werkkrachten niet verifiëren. Onze poetshulpen hebben niet het gezag om thuiswerkende ouders met hun kinderen aan te manen om maar naar een andere kamer uit te wijken tijdens de poetswerkzaamheden (zoals Jambon gisteren voorstelde). In de praktijk is dat allemaal niet zo evident, laat staan dat sommige families daar gewoonweg ook niet de ruimte voor hebben. Ze beschikken ook niet over mondmaskers”.

“Allesbehalve een gemakkelijkheidsoplossing”

“Ook de klanten zelf zetten massaal de samenwerking stop. Ze willen niemand hun huis inlaten die buitenhuis poetst”, benadrukt Bracke nog. “Het invoeren van de technische werkloosheid was allesbehalve een gemakkelijkheidsoplossing. Onze poetshulpen, die qua inkomsten al sowieso mager bedeeld zijn, vallen nu terug op een nog lager loon.”

Lees ook:
“Uitspraak Jambon over tijdelijke werkloosheid is onterecht, bouwbedrijven sluiten niet zomaar”

 
Overheid betaalt meer dan helft van Belgische beroepsbevolking

2
ANP XTRA

110 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Gobin

    en al die sneuvelen krijgen dan om 20 u een applaus ..

  • Gino Denil

    Meeste besmettingen gebeuren in familieverband en dus binnenshuis. Dat merk je aan Zweden. Waar meer dan de helft single is en alleen woont. Jongeren gaan er al voor of op hun 18 alleen wonen. Weinig besmettingen ondanks de nog losse niet strenge maatregelen. Bars, restaurants en alle winkels zijn er nog open. Maar Zweden hebben een cultuur van alleen zijn en afstand houden.

Lees meer