thinkstock

Poetshulpen willen meer loon en dreigen met staking

De poetshulpen uit de dienstenchequesector willen meer loon. Overleg daarover met de werkgevers is deze week evenwel afgesprongen. Om hun eisen kracht bij te zetten, worden acties gepland. Een staking van de poetshulpen behoort tot de mogelijkheden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De zowat 145.000 poetshulpen en werknemers van strijkateliers die betaald worden met dienstencheques vragen - conform het interprofessioneel loonoverleg van begin dit jaar - 1,1 procent meer loon. 

Overleg afgesprongen

Maar de werkgevers willen niet verder gaan dan een éénmalige netto-premie in de vorm van een ecocheque van 130 euro. "Omdat veel deeltijds wordt gewerkt in de sector, komt dat in werkelijkheid overeen met een eenmalige premie van 65 euro", aldus Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voedingen en Diensten.

Overleg in de sector is afgesprongen. Een stakingsaanzegging is ingediend, volgens de bonden volgen acties. “Een staking van de poetshulpen behoort tot de mogelijkheden”, aldus Stalpaert. Vooral in de grote bedrijven. De bonden zitten de komende weken bijeen om acties uit te werken.

Marges

Het gaat om een sector met lage lonen en zwaar werk. “Als in deze sector al geen hogere lonen meer gevraagd mogen worden, weet ik het ook niet meer”, zegt Stalpaert. In de sector van de dienstencheques zijn de voorbije jaren “mastodonten” ontstaan, aldus de bonden. Daar zijn wel degelijk marges beschikbaar voor het personeel, oordelen ze.

In een reactie betreurt Federgon, de werkgeversorganisatie die de bedrijven uit de dienstenchequesector vertegenwoordigt, dat de vakbonden het loonoverleg eenzijdig hebben stopgezet. Volgens Federgon hebben de werkgevers constructieve voorstellen op tafel gelegd, rekening houdend met de beperkte marges die de dienstenchequebedrijven hebben. “De dienstenchequesector is vandaag een sector in nood, de rentabiliteit van de bedrijven ligt extreem laag, waardoor ze vandaag niet kunnen ingaan op de eisen van de vakbond”, zegt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van Federgon.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fanny Boussauw

    Het enige wat ik aan deze job heb overgehouden is een kapotte rug ,2 rugoperaties s en niet meer kunnen gaan werken!het is echt een zware job die serieus onder betaald is!

  • ward Dewinter

    Afschaffen die dienstencheque's ,ze kosten de belastingbetaler minstens 1.5 miljard per jaar .Het gat in de begroting zou al dadelijk een beetje kleiner worden.De dienstencheque bedrijven teren op de staats subsidies.De zorgverstrekkende bedrijven zullen terug poetsvrouwen/mannen moeten aanwerven en een deftig loon naar werken moeten betalen .Heel het systeem van de dienstencheque'e is serieus uit de hand gelopen.

Lees meer