Sebastiaan Samyn (onherkenbaar) staat terecht voor de moorden op Yves Hotome en de licht-mentaal gehandicapte Pascale Wauters.
UNKNOWN Sebastiaan Samyn (onherkenbaar) staat terecht voor de moorden op Yves Hotome en de licht-mentaal gehandicapte Pascale Wauters.

Polderbosmoorden: 'Gevaarlijke gek' Samyn schoot op 'Stalen John'

Op het assisenproces over de Polderbosmoorden is vrijdagvoormiddag dieper ingegaan op de moordpoging waarvoor beschuldigde Sebastiaan Samyn (33) in 2000 tot zeventien jaar cel werd veroordeeld. Ook andere louche zaakjes waarbij Samyn betrokken is geweest, kwamen aan bod. Hij werd door de betrokkenen als een 'psychopaat' en 'gevaarlijke gek' omschreven.

Ripdeal van gsm's

De aanleiding voor de moordpoging was een ripdeal. Maati K. had Rachid B. en Samyn 300.000 frank gegeven voor 25 gestolen gsm's, maar de levering van de toestellen liet op zich wachten. Maati K. vroeg geregeld aan Rachid B. wat het probleem was, maar werd steeds afgewimpeld.

"Op 1 mei 1999 liep ik hen tegen het lijf op de kermis van Hoboken. Er ontstond een hevige discussie die uitmondde in een vechtpartij, waarbij Samyn me een kopstoot gaf en mijn neus brak", zei Maati K. Ze werden door vrienden uit elkaar gehaald en hij ging naar huis om zich om te kleden.

"Toen ik terug naar buiten ging, zag ik dat mijn buurman Omar was neergeschoten. Blijkbaar was Samyn op zoek naar mij, maar had Omar geweigerd om hem mijn huisnummer te geven. Samyn had hem daarop simpelweg neergeschoten", zei Maati K. Omar overleefde de aanslag, maar kan zijn rechterarm niet meer naar behoren gebruiken.

1,9 miljoen om te 'investeren'

Ook Mohamed A. kwam getuigen over de gevaarlijke kant van Samyn. In de zomer van 1998 had hij Rachid B. 1,9 miljoen frank gegeven om te' investeren'. Hij hoorde echter niets meer van hem en toen hij Rachid B. er uiteindelijk over aansprak, zei die dat hij en Samyn het slachtoffer waren geworden van een ripdeal en dat het geld weg was.

"Ik geloofde dat niet en eiste mijn geld terug. Op een dag stond Samyn voor mij met een pistool. Hij zei dat hij mij ging afschieten als ik hen niet met rust liet. Ik zag dat hij het meende en wist ook dat hij al eerder iemand had neergeschoten. Ik was heel bang en durfde niet meer achter mijn geld vragen", zei Mohamed.

De persoon die Samyn al eerder had neergeschoten was Johny G., gekend als 'Stalen John'. Hij was naar Samyn gegaan, omdat die geld zou hebben afgenomen van de broer van zijn toenmalige vriendin. Samyn had hem zonder te verpinken neergeschoten, gelukkig zonder veel erg.  Na de middagpauze komt de Franse Hobokenaar Philippe Cancella getuigen. (belga/mvdb)

Lees meer