Sebastiaan Samyn (onherkenbaar) naast medebeschuldigde Nick Bertels.
UNKNOWN Sebastiaan Samyn (onherkenbaar) naast medebeschuldigde Nick Bertels.

Polderbosmoorden: Is Fransman Cancella fantast of kroongetuige?

Het onderzoek naar de Polderbosmoorden kende in augustus 2004 een doorbraak toen Philippe Cancella een verklaring aflegde bij de politie. "Er was eindelijk iemand die zijn mond opendeed en informatie aanbracht die hij rechtstreeks van de daders had", verklaarde de case-officer woensdagnamiddag voor het Antwerpse assisenhof. Cancella is echter geen onbesproken figuur en wordt ook wel eens als "een fantast" omschreven.

Cancella is een Fransman die sinds 1977 in Hoboken woont en naar eigen zeggen een goed contact had met de probleemjongeren in de buurt. Zo vertrouwde Yves Hotome (22) hem eens toe dat hij samen met beschuldigde Sebastiaan Samyn (33) en Rachid B. twee miljoen frank gestolen had.

De buit moest door drie gedeeld worden, maar Hotome kreeg zijn deel niet en had er daarom mee gedreigd Samyn aan te geven voor de moord op de licht mentaal gehandicapte Pascale Wauters (35). Cancella had Hotome daarna niet meer gezien.

Pascale Wauters dieper begraven

Een tijd later ontmoette hij Samyn en Rachid B. op café. Samyn zei hem dat Hotome niet meer bij hem zou komen uithuilen, omdat hij hem samen met Nick Bertels (34) geliquideerd had. Ze hadden Hotome verteld dat hij zijn deel van de buit zou krijgen, als hij hen hielp om Wauters dieper te begraven. Hotome had de put gegraven, waarop Samyn hem had neergeschoten. Hij had Bertels vervolgens gedwongen Hotome het genadeschot te geven, zodat die zeker zijn mond zou houden.

Cancella vernam van Samyn ook dat hij Wauters gedood had. Hij had haar meegenomen uit café Coupé en naar een seksfeestje gebracht. Daarna was hij met haar naar een garage gereden, waar hij haar met meerdere messteken gedood had. Samyn sneed het lichaam volgens Cancella in stukken, stak het in plastic zakken en begroef het. Toen het skelet van Wauters in 2005 werd opgegraven, bleek het echter nog intact.

Voor de verdediging is dat het zoveelste bewijs dat Cancella een fantast is en dat de speurders zich te veel door hem hebben laten leiden. "Wat hij over de moord op Yves Hotome zegt, daar kun je nochtans geen speld tussen krijgen", weerlegde de case-officer. Toch heeft hij ook gemengde gevoelens bij de figuur van Cancella, die hem "de meest corrupte flik van België" noemt, hem beschuldigt van een doofpotaffaire en hem al jaren stalkt. (belga/mvdb)

Lees meer