Beschuldigde Nick Bertels overlegt met zijn advocaat Kris Luyckx.
UNKNOWN Beschuldigde Nick Bertels overlegt met zijn advocaat Kris Luyckx.

Polderbosmoorden: Lijken lagen op drie kilometer van elkaar begraven

De speurders die het onderzoek naar de Polderbosmoorden voerden, zijn deze voormiddag voor het Antwerpse hof van assisen komen getuigen over de verklaringen van Sebastiaan Samyn (33) en Nick Bertels (34) die uiteindelijk tot de vindplaats van de lichamen van Pascale Wauters (35) en Yves Hotome (22) leidden.

Na de verklaringen van de Franse Hobokenaar Philippe Cancella belandden naast Bertels en Samyn een aantal vrienden van de beschuldigden achter de tralies, onder wie Rachid B. Hij smeekte Bertels om de waarheid te vertellen en die ging zeven jaar na de feiten eindelijk door de knieën.

Hij vertelde dat hij in de nacht van 4 september 1998 samen met Hotome en Samyn naar het Polderbos in Hoboken was gegaan. Hotome wilde hen laten zien waar hij Pascale Wauters begraven had. Toen ze ter plaatse kwamen, zag hij een grote put. Hotome wilde vervolgens op hem schieten, maar Samyn kon het wapen afpakken en vuurde meermaals op hem. Hij dwong ook Bertels om op Hotome te schieten, maar die zou toen al dood zijn geweest.

Op aanwijzen van Bertels werd op 2 april 2005 het skelet van Hotome opgegraven, alsook stukken van een wapen. Waar de stoffelijke resten van Wauters lagen, wist hij niet. De speurders probeerden vervolgens om ook Samyn over de brug te krijgen.

Vader Wauters woonde opgravingen bij

Ze vertelden hem dat vader Wauters de opgravingen had bijgewoond in de hoop dat ook zijn dochter zou gevonden worden. Moeder Wauters was bovendien ernstig ziek en de speurders vroegen hem om daar rekening mee te houden en alsnog de waarheid te vertellen.

Samyn vertelde daarop dat Hotome de vrouw in de nacht van 17 op 18 juli 1998 met messteken vermoord had aan Fort VIII in Hoboken. Hij duidde de locatie aan, waar haar skelet op 14 april 2005 werd aangetroffen. Ze lag in vogelvlucht drie kilometer verwijderd van de resten van Hotome. Samyn bevestigde ook de verklaring van Bertels over zijn dood. (belga/mvdb)

Lees meer