Sebastiaan Samyn (onherkenbaar) staat terecht voor de moorden op Yves Hotome en de licht mentaal gehandicapte Pascale Wauters.
UNKNOWN Sebastiaan Samyn (onherkenbaar) staat terecht voor de moorden op Yves Hotome en de licht mentaal gehandicapte Pascale Wauters.

Polderbosmoorden: Samyn lichtte aantal vrienden op

Op het assisenproces rond de Polderbosmoorden hebben de speurders woensdagvoormiddag uitleg gegeven over het verloop van het onderzoek in de periode 2000 - 2005. Buiten allerlei geruchten en enkele anonieme brieven waarin beschuldigden Sebastiaan Samyn (33) en Nick Bertels (34) als verantwoordelijken werden aangewezen voor de verdwijning van Pascale Wauters (35) en Yves Hotome (22), hadden ze weinig concrete informatie.
 
De geruchten en roddels gingen niet enkel over de verdwijningen, maar ook over allerlei andere onfrisse praktijken waar vooral Samyn bij betrokken zou zijn. Zo was er Mohamed A. die in 2004 verklaarde dat hij zes jaar eerder door Samyn en Rachid B. was opgelicht: hij had hen 1,9 miljoen frank gegeven voor een investering die hem veel geld zou opleveren, maar zag zijn centen nooit terug.

Samyn en Rachid B. beweerden volgens hem dat ze het slachtoffer waren geworden van een rip-deal. Toen Mohamed A. achter zijn geld bleef vragen, gingen ze hem opzoeken en duwde Samyn hem een pistool onder de neus. Korte tijd later werd ook zijn auto in brand gestoken. Volgens Mohamed A. waren Rachid B., Samyn, Hotome en Bertels daarvoor verantwoordelijk. Geen van allen werd echter ooit voor die feiten veroordeeld. Rachid B. en Samyn werden ook vrijgesproken voor de rip-deal van een partij diamanten.

300.000 frank voor partij gsm's

Daarnaast beweerde ook Maati K. door het duo te zijn opgelicht. Hij had hen 300.000 frank gegeven voor de levering van een partij gsm's, maar kreeg noch de toestellen, noch zijn geld terug. Het kwam tot een vechtpartij tussen hem en Samyn.

Volgens Maati K. vormde deze discussie uiteindelijk de aanleiding voor de moordpoging waarvoor Samyn veroordeeld werd. Samyn zou zijn vriend Omar I. om Maati's adres gevraagd hebben en toen die dat niet wilde geven, schoot hij hem neer. Samyn kreeg daar op 9 juni 2000 zeventien jaar cel voor.  Na de middagpauze wordt de rol van Philippe Cancella belicht. (belga/mvdb)

Lees meer