Illustratiebeeld.
iStock Illustratiebeeld.

Politie mag weldra élke achtervolging over Benelux-grenzen voortzetten

De Belgische politie zal in de toekomst criminelen verder mogen achtervolgen wanneer ze de grens met Nederland of Luxemburg oversteken. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een Benelux-verdrag, dat de drie betrokken landen daarover meer dan een jaar geleden al sloten. De tekst moet ook nog langs de bevoegde parlementen passeren.

De achtervolging voortzetten is vandaag al mogelijk, maar enkel voor internationaal geseinde personen. Het nieuwe, uitgebreide verdrag dat de drie landen vorig jaar ondertekenden, breidt die mogelijkheid uit. Voortaan kan elke achtervolging die rechtmatig op het eigen grondgebied wordt gestart, over de grens worden voortgezet.

Het verdrag voorziet nog andere mogelijkheden, zoals op het vlak van informatie-uitwisseling, het vervoer en de begeleiding van personen en goederen en het uitvoeren van eenvoudige opsporingshandelingen op elkaars grondgebied. De tekst bevat ook een regeling over het grensoverschrijdend optreden van speciale eenheden.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • stefan crama

    Beter laat dan nooit maar anno 2019 had dit al lang in voege moeten zijn. Alleen criminelen gaan er nu last van hebben.

  • Roger Declercq

    Mensen toch, dat is al tientallen jaren het geval.

Lees meer