VTM Nieuws

Politie valt binnen bij leverancier cannabisolie, ouders van Sofie zijn radeloos

De ouders van Sofie, een kindje met zware epilepsie uit Maasmechelen, zijn radeloos. De politie is binnengevallen bij hun leverancier van cannabisolie. Die maakte dat voor Sofie, maar de productie van de olie is illegaal in ons land. Volgens het gezin is dat het enige wat haar leven nog waardig kan maken.

Omdat de olie illegaal is in ons land, kopen de ouders het illegaal bij een vriend in Antwerpen. Hij verwerkt cannabispasta tot olie, voor in totaal zo'n 250 zieke mensen. Iemand diende een klacht in bij het Voedselagentschap, en vandaar ging de klacht naar het gerecht. Dat viel op zijn beurt binnen bij de man en nam alle olie in beslag. De ouders zijn radeloos. Want alleen cannabisolie kan hun dochter nog een waardig leven geven, zeggen ze. "Haar spraak is teruggekeerd en haar aanvallen waren totaal verdwenen dankzij het op maat gemaakte product van mijn vriend. Dat dreigt nu weer allemaal weg te vallen", zucht haar papa.

De ouders vragen dan ook aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om cannabisolie te erkennen. Zodat ze het gewoon in de apotheek kunnen kopen. "De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ook in een rapport gezegd dat CBD - het product dat Sofie neemt - perfect veilig is en niet toxisch is. Hier in België wordt het beschouwd als harddrug. Sorry, maar dit kan niet meer." Volgens minister De Block is het niet bewezen dat die olie helpt bij epilepsie. Daarom is ze ook niet van plan om het product te erkennen.

41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Heimo Davidts

    Hou u bezig met echte criminelen.

  • Tim Claes

    Iemand noodzakelijke medicatie ontzeggen, is een schending van de mensenrechten en een misdaad tegen de menselijkheid. Wetgevers die deze misdaad wettelijke gemaakt hebben, en handhanvers die ze afdwingen, zijn criminelen die voor het Strafhof in Den haag moeten gebracht worden.

Lees meer