5 Achter het stuur van de auto zat een vrouw, mogelijk werd ze door de man gegijzeld.
rv/Sam Ooghe Achter het stuur van de auto zat een vrouw, mogelijk werd ze door de man gegijzeld.

Politieagent schiet man neer in Gent: slachtoffer bedreigde vrouw met mes

In de wijk Nieuw-Gent is gisteravond een man neergeschoten door een politieagent. Dat gebeurde na een achtervolging. De man werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis, maar is intussen stabiel. Net voor hij werd neergeschoten bedreigde hij een vrouw met een mes.

Het parket is een onderzoek gestart naar het schietincident, dat zich afspeelde aan de Zwijnaardsesteenweg. De Gentse politie kreeg de eerste oproepen binnen rond 18.50 uur. Een 33-jarige Nigeriaan uit Gent was mensen aan het bedreigen met een mes ter hoogte van de Citadellaan en de Heuvelpoort. Ook de bestuurster van de wagen, die blijkbaar de gewapende man kende, werd bedreigd met een mes. De politie kon het voertuig snel lokaliseren en zette de achtervolging in. De wagen kwam uiteindelijk tot stilstaan aan de verkeerslichten op het kruispunt van de Zwijnaardsesteenweg met de Edelsteenstraat. In de auto zaten twee personen: de 33-jarige man en een vrouw die hij bedreigd had met een mes. Twee politiemensen stapten uit het voertuig en kwamen tussen, waarbij schoten gelost werden. Volgens getuigen vielen twee schoten.

"Bij het schietincident is één persoon levensgevaarlijk gewond", zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. "De precieze omstandigheden worden onderzocht. Zoals de standaardprocedure voorziet, worden twee onderzoeken gevoerd. Eén naar de feiten die aanleiding hebben gegeven door de tussenkomst van de politie, en één naar het schietincident zelf." Het slachtoffer is intussen buiten levensgevaar. 

5 De omstandigheden van het schietincident zijn momenteel nog onduidelijk.
rv De omstandigheden van het schietincident zijn momenteel nog onduidelijk.

Vermoedelijk werd op de man gevuurd toen hij uit de auto stapte. Bij de schietpartij werd de autoruit verbrijzeld. Het slachtoffer werd geraakt ter hoogte van de schouder. Verschillende bronnen spreken van twee schoten. Het Comité P kwam ter plaatse om te bepalen of er sprake was van wettige zelfverdediging door de agenten die vuurden. Politie en parket wensten duidelijk geen pottenkijkers, want de volledige zone werd met schermen afgedekt. Ook wie gefilmd had, kreeg bijzonder kordaat te horen dat er geen agenten herkenbaar te zien mogen zijn.

5 Politie en parket wensten duidelijk geen pottenkijkers: de volledige zone werd met schermen afgedekt.
Sam Ooghe Politie en parket wensten duidelijk geen pottenkijkers: de volledige zone werd met schermen afgedekt.

"Mama, waarom ik?"

Brahim woont in de buurt. Hij zag alles gebeuren en getuigt: "De man lag op straat en riep 'Mama, waarom ik?' Hij was nog niet bewusteloos maar bloedde wel hevig. Hij werd in zijn schouder geraakt. De politiemannen hielden hem geboeid vast tot de ambulance kwam. Dat vond ik wel erg. Gelukkig duwde een politieman met een doek hevig op zijn wonde." De man is van Afrikaanse origine. De vrouw die de wagen bestuurde, werd door de politie meegenomen. Het voertuig werd iets na elf uur getakeld.

5 Bij de schietpartij werd de autoruit verbrijzeld.
Sam Ooghe Bij de schietpartij werd de autoruit verbrijzeld.

De aanleiding van de achtervolging blijft onduidelijk, net als de identiteit van de neergeschoten man.

Gijzeling?

Mogelijk ging het om een gijzeling van een vrouw door de man, maar het parket geeft geen details over de aanleiding. Bij de voorafgaande feiten raakte niemand gewond, zegt het parket. De identiteit van de neergeschoten man is nog niet vrijgegeven.

5
rv

274 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • MYRTHE PASS

    Het zou erg zijn dat omstanders de man van Afrikaanse origine viseerden en zomaar een verhaal verzinnen dat hij gewapend is... Het zou erg zijn, moest die man dan zinloos aan zijn verwondingen overlijden... Is er een soort massahysterie op komst?

  • frank versammen

    het is tegenwoordig" in" laffe daders en foutieve, ondoordachte illegale toestanden om te toveren tot heilige beeldjes en en af te schilderen als engelen die niks verkeerd hebben uitgestoken

Lees meer