Politiebaas heeft oplossing voor personeelstekort: “Laat privéfirma’s flitsen”

Om het nijpende personeelstekort bij de federale politie enigzins te compenseren, pleit commissaris-generaal Marc De Mesmaeker ervoor de snelheidsovertredingen door privéfirma’s te laten vaststellen. “Dan kan ik mijn mensen elders inzetten.”

In de nasleep van onze onderzoeksreeks over de malaise bij de federale politie gooit De Mesmaeker in een interview met Het Laatste Nieuws een idee op tafel waar de volgende regering mee aan de slag kan. 

“Snelheidsovertredingen zouden even goed afgehandeld kunnen worden door private firma’s”, vindt hij. “Als een geijkt toestel aangeeft dat ik te snel rij en mij flitst, dan laat het mij eerlijk gezegd koud of die vaststelling gedaan is door een werknemer van een private firma of door een politie-agent.” Met het personeel dat hij zo kan uitsparen, zou de commissaris-generaal nuttigere taken kunnen uitvoeren. “De tijd dat veiligheid een monopolie was van de politie, ligt sowieso achter ons. Hoe meer partners we hebben in de opbouw van een veilige samenleving, hoe beter.” 

Het idee is maar één van de vele wensen op het lijstje dat De Mesmaeker na 26 mei aan een nieuwe regering wil overhandigen. Zo pleit hij ook voor een einde aan de besparingen op zijn korps, een investeringsplan voor de versleten kazernes en zekerheid over de pensioenen. Hij waarschuwt de volgende regering tegelijk voor een nieuwe, grote hervorming. “Mijn korps is de snelle opeenvolging van hervormingen meer dan moe. De voorbije twintig jaar is er liefst vier keer hervormd bij de politie. Wie zo vaak hervorming op hervorming stapelt, riskeert misvorming te oogsten.”

Lees hier het volledige interview met commissaris-generaal Marc De Mesmaeker: “Zadel ons niet opnieuw op met grootschalige hervorming”

153 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Taner Ikiz

    Goed idee

  • Erik Snarevlis

    Uitbesteding kost geen geld mss ?

Lees meer