Politiek wil fiscale voordelen voetballers herbekijken

Zowel CD&V-vicepremier Kris Peeters als minister van Financiën Johan Van Overtveldt willen de fiscale en RSZ-kortingen voor profvoetballers herbekijken. Gisteren al zei minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) dat ze de RSZ-kortingen voor de voetbalwereld wil herbekijken als de voetbalsector geen orde op zaken stelt.

Sinds 1978 moeten professionele sporters slechts een forfaitaire RSZ-bijdrage betalen. De toenmalige regering wou het beroep aantrekkelijker maken, in een tijd dat nog geen grote bedragen omgingen in de sport. In 2007 werd daarnaast een fiscale korting ingevoerd. Die zorgde ervoor dat Belgische sporters van dezelfde fiscale tarieven konden genieten als buitenlandse sporters die voor Belgische clubs speelden. De maatregelen zorgden bovendien dat sportclubs extra ruimte kregen om te investeren in hun jeugdwerking.

"Ook al houdt het gerechtelijk onderzoek in het voetbal niet onmiddellijk verband met de maatregelen, we moeten zorgen dat de steun die we geven aan de sport, juist gebruikt wordt. De volgende weken zullen we samen met de collega's bekijken welke maatregelen ter zake kunnen genomen worden. We moeten dat op een verstandige manier bekijken, want zeker voor kleine sportclubs zijn de steunmaatregelen van groot belang", zegt Peeters.

Peeters wil de steunmaatregelen evalueren. "Gezien de kostprijs ervan voor de samenleving, dient het juist gebruik ervan gegarandeerd te worden en kan het niet zijn dat de uitgespaarde bedragen gebruikt worden voor witwastechnieken of andere malafide praktijken".

Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil het belastingvoordeel voor voetbalclubs herbekijken. "De hele voetbalwereld staat nu op zijn kop. We moeten kijken hoe dat is gekomen, en wat er met die voordelen die aan de sector toebedeeld worden op fiscaal en financieel vlak gebeurt", zegt de N-VA-minister aan VTM Nieuws. "Als dat naar jeugdwerkingen gaat, heb ik daar geen enkel probleem mee. Als er andere zaken mee gebeuren, zoals witwassen van geld, dan moet er een grondig kritisch onderzoek gebeuren."

Ook Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) zei woensdag al in 'De Afspraak' (Canvas) dat de voordelen voor voetballers en clubs in de toekomst enkel houdbaar zijn als de sector "vandaag de stap zet naar zuiverheid, openheid en eerlijkheid".

BELGA

119 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Richard Naegels

    Wat zijn profvoetballers anders dan werknemers en wat zijn voetbalclubs anders dan werkgevers,trouwens zijn er geen voetballers die hun geld van de makelaars krijgen?

  • anna vandenberg

    Herbekijken? ik dacht dat de rijken moeten betalen.

Lees meer