Photo News

Politiemensen opgepakt in Brussel wegens vermoedelijke banden met criminele organisatie

In het dossier rond de criminele organisatie oplichters die vorige week werd opgerold, zijn drie politiemensen - twee van de federale gerechtelijke politie en een van de lokale politie van Brussel-Zuid - dinsdag in Brussel opgepakt. Dat melden de kranten La Dernière Heure en La Capitale vandaag. De woordvoerster van het federaal parket, Wenke Roggen, bevestigt dat een agent van de zone Brussel-Zuid deze week opgepakt werd en vrijgelaten is onder voorwaarden en dat een agent van de federale politie van Brussel aangehouden is.

In het dossier zijn vandaag 24 verdachten voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die raadkamer verlengde voor 23 van hen de voorlopige hechtenis met een maand, al was dat voor één verdachte wel onder de modaliteit van het elektronisch toezicht. De raadkamer liet een iemand vrij onder voorwaarden.

De organisatie zou de voorbije twee jaar meer dan 620 feiten hebben gepleegd, waarbij ze veelal op dezelfde manier te werk ging. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden soms een voorschot in cash. Vervolgens werd voor de ogen van de verkoper een valse overschrijving uitgevoerd, op een tablet of een smartphone. Zodra het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen was, namen de kopers het voertuig mee. Het slachtoffer hield vaak nog een sleutel en de documenten van het voertuig.

Dat voertuig verhuisde dan zeer snel naar het buitenland. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort maar tegen dan was het voertuig vaak al verdwenen.

Vorige week dinsdag voerden speurders van de federale politie meer dan 200 huiszoekingen uit op diverse locaties. Ze arresteerden 52 mensen, van wie er 24 onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. De dagen nadien volgden nog verschillende arrestaties, waaronder die van twee agenten van de lokale politie van Charleroi. Zij zouden de organisatie herhaaldelijk valse attesten voor gestolen voertuigen hebben geleverd, zodat de criminelen ze ongehinderd konden uitvoeren naar het buitenland. Beiden werden onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor passieve omkoping en schending van het beroepsgeheim.

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • janine stevens

    De politie, uw vriend ! Dit is heel slecht voor het imago van de politie en zeker voor agenten die hun werk wel goed doen.

  • Daniel Mignolet

    Thomas Delaet U hebt 200 % gelijk. Die mensen voelen zich door politici en hun oversten niet gewaardeerd. Ze worden bestolen door de overheid en dan krijg je zulke excessen.

Lees meer