4 Afgelopen weekend werden 435 activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion aangehouden. Dat leek te gebeuren met onnodig politiegeweld.
Baert Marc Afgelopen weekend werden 435 activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion aangehouden. Dat leek te gebeuren met onnodig politiegeweld.

Politievakbond haalt uit naar Brussels stadsbestuur na klimaatbetoging: “Linkse betogers mogen altijd meer dan rechtse”

Afgelopen weekend werden 435 activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion aangehouden. Dat leek te gebeuren met onnodig politiegeweld. Volgens de politievakbond VSOA is dat deels de schuld van het stadsbestuur: de stad moet volgens de bond zélf betere beslissingen maken. Nu zouden bepaalde betogingen sneller worden toegelaten dan andere. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Is het stadsbestuur van Brussel strenger voor rechtse dan voor linkse betogingen? De politiemensen op het terrein ervaren het zo. Dat heeft VSOA-vakbondsman Patrick Roijens verklaard in De Ochtend op Radio 1. “De mensen vragen duidelijkheid en neutraliteit.”

“Het is een frustratie van de mensen op het terrein. Ze zien dat wanneer bepaalde groeperingen betogen, de overheid de tolerantiegrens zeer hoog legt. Als andere organisaties komen betogen, ligt de grens laag”, zegt Roijens. “Als een rechtse organisatie zou aankondigen dat ze volgende week gaat betogen, mag je zeker zijn dat alle maatregelen genomen zullen worden om de neutrale zone hermetisch af te sluiten. Nu werd toelating gegeven aan een groep die aankondigde dat ze zich niet aan de regels zou houden en zou binnendringen in de neutrale zone. Het loopt uit de hand en dan is de politie is de pispaal.” De vakbond wil een gesprek met het stadsbestuur. 

Het loopt uit de hand en dan is de politie is de pispaal

VSOA-vakbondsman Patrick Roijens

Ook N-VA pleit voor een neutrale aanpak. N-VA-gemeenteraadslid en Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre:“Politiemensen verdienen ons respect en waardering voor hun dagelijkse inzet bij betogingen in Brussel. Het hoofd van de politie, burgemeester Philippe Close (PS), moet hen correct aansturen en de gepaste maatregelen nemen. Daarbij is objectiviteit en neutraliteit van essentieel belang. Zo niet, wordt de politie in moeilijke omstandigheden geplaatst wanneer betogingen uit de hand lopen”, stelt Vanden Borre.

Hij wijst bij de betoging van Extinction Rebellion op het aspect van de neutrale zone in Brussel en de oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit zijn volgens N-VA alarmerende signalen die neutraal en objectief moeten worden beoordeeld door de burgemeester, wat in dit geval niet gebeurd zou zijn. 

Bij Vlaams Belang klinkt een gelijkaardige reactie. Voor Brussels parlementslid voor Vlaams Belang, Dominiek Lootens, en Kamerlid Ortwin Depoortere is het in vraag stellen van het politieoptreden tegen zogenaamde klimaatactivisten “een regelrechte belediging voor de Brusselse politiediensten”. “Om te beginnen waren de actievoerders aan het manifesteren in de Neutrale Zone rond het parlement, en trachtten ze het Koninklijk Paleis binnen te dringen. Dat de politie dan optreedt, is niet meer dan normaal.”

4
Baert Marc

“Betoging wordt niet beoordeeld op inhoud”

Brussels burgemeester Philippe Close countert de kritiek van politievakbond VSOA en laat via zijn woordvoerster weten dat een betoging, ongeacht of die een mogelijk links of rechts karakter heeft, nooit beoordeeld wordt op inhoud. “Een betoging wordt nooit beoordeeld op de inhoud. De burgemeester is daarin altijd neutraal. Hij beoordeelt op basis van het risico voor de burgers, de stad of de politie”, verzekert woordvoerster Maïté Van Rampelbergh.

“Zaterdag werd er betoogd in de neutrale zone, waar ze normaal niet mogen komen. Dat werd gedurende zes uur getolereerd, maar ze zijn toen de tramsporen beginnen te blokkeren en hebben zo de stad gegijzeld. De politie heeft hen herhaaldelijk gevraagd om de tramsporen vrij te maken en dat weigerden ze te doen. Toen heeft burgemeester Close beslist dat iedereen van het plein ontruimd moest worden en is de politie tussenbeide gekomen”, aldus Van Rampelbergh.

Er komt ook een verslag over het hardhandige optreden van de politie bij de ontruiming van het Koningsplein tijdens de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid van Extinction Rebellion. De Brusselse burgervader zal ook overleggen met leden van Extinction Rebellion over het verloop van mogelijke toekomstige acties.

Pepperspray 

Bij het klimaatprotest dat Extinction Rebellion zaterdag hield op het Paleizen- en Koningsplein in Brussel, zijn in totaal 435 mensen opgepakt. Er loopt ook een onderzoek naar minstens twee incidenten waarbij de politie mogelijk ten onrechte pepperspray gebruikte. 

Op een foto die onze fotograaf maakte en op beelden van VTM Nieuws is te zien hoe de politie spray inzet tegen manifestanten die op de grond liggen en schijnbaar geen bedreiging vormen. Eén man was zelfs al geboeid.

4 Op een foto die onze fotograaf maakte en op beelden van VTM Nieuws is bijvoorbeeld te zien hoe de politie spray inzet tegen manifestanten die op de grond liggen en schijnbaar geen bedreiging vormen.
Baert Marc Op een foto die onze fotograaf maakte en op beelden van VTM Nieuws is bijvoorbeeld te zien hoe de politie spray inzet tegen manifestanten die op de grond liggen en schijnbaar geen bedreiging vormen.
4
Baert Marc

249 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • luc verriest

    Wat had je dan verwacht in dit PS bastion?

  • marcel de baerdemaeker

    men moet bedenken dat de politiemensen die in de eerste linie staan zowel door de betogers, als door hun overste tot het uiterste gedreven worden, zoals een stier in de arena, daarna laat men ze los en heel hun intelligentie is dan verdwenen en koelen ze zich af op alles wat teveel beweegt, en daar zitten zeker de overste tussen die de haat opwakkeren maar veilig in hun toren zitten

Lees meer