2 Op het strand van Blankenberge leefden relschoppers uit Brussel zich vorig weekend uit.
BELGA Op het strand van Blankenberge leefden relschoppers uit Brussel zich vorig weekend uit.

Politievakbonden willen festivalaanpak aan de kust: “Het moet gedaan zijn met frigobox vol sterkedrank”

Politievakbonden VSOA en NSPV stellen voor om de veiligheidsaanpak van festivals toe te passen aan de kust. "Op een festival is het niet normaal dat je binnenkomt met een frigobox vol sterkedrank en een beatbox. Dat zou aan het strand ook zo moeten zijn", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin van VSOA.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het zit de vakbonden hoog. Ze eisen een harde aanpak van "het uitschot van Brussel" dat amok komt maken aan de kust en op andere plaatsen. De relschoppers vielen afgelopen weekend in Blankenberge ook de politie aan. "De achterban is heel boos over de gang van zaken. Geweld tegen de politie moet eindelijk eens worden aangepakt", zegt Carlo Medo van NSPV.

Er vindt vandaag nieuw overleg op hoog niveau plaats over de drukte aan de kust en ook de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer komt bijeen. Houssin hoopt dat er alvast bestuurlijke maatregelen komen, specifiek gericht op de relschoppers. Dat begint met controles in de stations. 

“Politie weet welke types men zoekt”

"Sommigen noemen dat etnische profilering. De realiteit is dat men er de amokmakers uitpikt of diegenen die gekend zijn bij de politie en in grote groepen aankomen. Toevallig zijn dat gasten uit het Brusselse”, klinkt het. “Men moet het zonlicht niet ontkennen, de politie is daarvoor opgeleid en weet welke types men zoekt. Het is profileren op afwijkend gedrag.”

De festivalaanpak kan ook werken aan de kust, menen de vakbonden. Op een festival kom je volgens Houssin niet binnen met sterkedrank, drugs of een beatbox. "Daar vindt men dat normaal en gaat men de politie niet betichten van etnische profilering of vrijheidsbeperkingen", zegt hij. 

Aanmelden

Medo voegt er een aanmeldingssysteem aan toe voor wie naar de kust wil. "Dan krijg je een soort van papier mee", luidt het. Dat kan dan gecontroleerd worden. "Dat lijkt mij een evidentie in deze periode", vindt Medo. Hij verwijst bijvoorbeeld naar het verplichte formulier dat ingevoerd werd voor wie naar België wil reizen.

Beter nog zou het zijn als probleemjongeren al gestopt worden in Brussel. "Maar dan moet de Brusselse overheid meewerken. Het valt me op dat het daar erg stil blijft", dixit Houssin. "Als er hooligans uit Antwerpen in Brussel waren, waren zij nochtans de eersten om zich te laten horen."

2 Vincent Houssin (VSOA).
kos Vincent Houssin (VSOA).

“Wat met het plan om Anderlecht op te kuisen?”

Hij eist een actieplan voor Brussel en andere grootsteden. "Niet lang geleden waren er rellen in Anderlecht. Men heeft toen zware versterking beloofd, maar die capaciteit is er niet. Waar staat men met het plan om Anderlecht op te kuisen? Nergens." Het parket van West-Vlaanderen is op dat vlak een voorbeeld, meent Houssin. Drie jongeren werden inmiddels aangehouden op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen en gewapende weerspannigheid.

Medo en Houssin willen dat geweld tegen de politie hard wordt aangepakt. "Van de beloofde nultolerantie komt niets in huis. Meer dan 30 procent van de zaken van slagen en verwondingen tegen de hulpdiensten wordt geseponeerd. Minder dan 50 procent wordt ervoor veroordeeld. Dat men dat eens meeneemt in de commissie en die beloofde nultolerantie uitvoert", besluit Houssin.

Lees ook: “Door Brusselse jongeren extra te controleren wordt het alleen maar erger” (+)

90 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Severeyns

    Op een festival geraak je niet binnen met drugs, zegt hij...

  • Daniel Wouters

    Heimwee,waar is de tijd van de rijkswacht.

Lees meer