Potvis Valentijn na 30 jaar opgegraven in Koksijde

Potvis Valentijn spoelde in 1989 aan op het strand Sint-André in Oostduinkerke. Het gemeentebestuur besliste toen om de potvis te begraven op het domein van abdijhoeve Ten Bogaerde met de bedoeling om het zeventien meter lange dier later weer op te graven. De opgravingswerken zijn vanmorgen gestart en gaan nog de hele week door.

Toen de potvis in 1989 aanspoelde, trok dat zo’n 300.000 nieuwsgierigen. Na proefopgravingen in 2013 werd officieel beslist om potvis Valentijn uit de grond te halen. Die opgravingen zijn vandaag, 30 jaar later van start gegaan.

Onderzoekers van de UGent staan na de opgraving in voor het verwerken van de resten van de potvis. Zij zullen ook zorgen dat de potvis tentoongesteld kan worden in het NAVIGO-museum in Oostduinkerke bij Koksijde.

Museum

Al zal het nog drie jaar duren voor het publiek het volledige skelet kan gaan bewonderen. Er moet gewerkt worden aan het museum. “We hebben momenteel nog geen plaats in het museum voor Valentijn. We zullen daarvoor werken moeten uitvoeren”, vertelt burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche (Open Vld).

“Het is uniek dat wij de potvis nog in zijn totaliteit konden begraven. Met de nieuwe wetgeving is dat niet meer mogelijk. Als er nu een potvis aanspoelt, moet die onmiddellijk in stukken gesneden worden.” Het hele project kost 200.000 euro. “Als we zien hoe groot de belangstelling is bij de mensen, vinden we dat zeker de moeite waard”, aldus de burgemeester. 

Koksijde opgraving potvis Valentijn
Benny Proot Koksijde opgraving potvis Valentijn

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Frieda Smeets

    Kon die 200.000€ echt niet beter besteed worden?

Lees meer