Premier Charles Michel (MR)
BELGA Premier Charles Michel (MR)

Premier Michel overhandigt rapport over Libische fondsen aan parlement

Premier Charles Michel heeft aan de leden van de Kamercommissie Financiën een rapport overgemaakt over de zogenaamde Libische fondsen. Morgen houdt de commissie nieuwe hoorzittingen. Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen zegt dat hij na een eerste snelle lezing van het rapport nog niet veel wijzer is. 

Premier Michel had de parlementsleden een rapport beloofd met informatie van Financiën en Buitenlandse Zaken. Dat rapport is vanavond overgemaakt. Uit de overgemaakte documenten blijkt dat de juridische dienst van de Europese Raad bevestigde wat Marc Mombaliu, de ex-baas van de Schatkist, eerder al verklaarde: hij liet in 2012 aan Euroclear weten dat er geen juridische basis meer was om de intresten te bevriezen. Hij baseerde zich daarvoor op een mail van een diplomaat bij Relex, de groep adviseurs buitenlandse zaken bij de Europese Raad.

Morgen hoort de commissie Mombaliu opnieuw, ditmaal achter gesloten deuren. In de namiddag worden onder meer de ex-ambassadeur van Libië en twee Libische parlementsleden gehoord.

Vier vragen

Dirk Van der Maelen(sp.a) stelt dat, na een snelle lezing van het rapport, hij "nog steeds niet wijzer is" en "nog wacht op antwoord op de vier cruciale vragen: wie heeft beslist interesten vrij te geven, hoeveel werd vrijgegeven, wie heeft gelden ontvangen en voor wat werd het geld gebruikt?".

Volgens de sp.a 'er maakt het rapport duidelijk dat "minister Reynders en zijn departement een cruciale rol gespeeld hebben in de afwikkeling van het dossier". 

Miljarden aan fondsen

Na de val van de Libische leider Kadhafi beslisten de Verenigde Naties in 2011 om miljarden aan fondsen te bevriezen. Eind 2012 gaf ons land wel groen licht om de intresten op een deel van die bevroren tegoeden die bij de financiële dienstverlener Euroclear zaten vrij te geven. Het gaat wellicht om honderden miljoenen euro’s en het is niet duidelijk wat er met dat geld gebeurde en hoe die beslissing tot stand kwam. De Kamer probeert al een tijdje antwoorden te vinden. En de VN tikte ons land al op de vingers vanwege de vrijgave van de interesten.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Philippe Vander Haeghen

    Dat zal wel de "gekuiste" versie van het rapport zijn.

  • dirk de smet

    ze zullen wel weer iets uit hun duim zuigen om het potje gedekt te houden,laat het anders maar eens openlijk via vtm uitzenden de propaganda machine van deze regering,net zoals merkel en de volledige Europese bende wir hauben das nicht gewoest

Lees meer