Photo News

Premier Michel wil bevolking raadplegen over afschaffing zomer- of wintertijd

Charles Michel (MR) wil samenzitten met Nederland en Luxemburg over de keuze tussen de zomer- en wintertijd. "Het zou absurd zijn als we allemaal een andere keuze maken", zegt de premier zaterdag aan VRT NWS. Daarnaast zou Michel ook graag de bevolking raadplegen. 

De Europese Commissie hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement voor het einde van het jaar een akkoord kunnen bereiken over de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd. Eurocommissaris voor Transport Violeta Bulc wil dat de lidstaten op zondag 31 maart 2019 voor de laatste keer omschakelen naar de zomertijd. Tegen april zou elke lidstaat dan aan de Commissie moeten meedelen of hij voor permanente zomer- of wintertijd kiest. Landen die voor de permanente wintertijd opteren, zetten dan op 27 oktober voor de laatste keer de klok een uur achteruit.

België is tot het einde van het jaar voorzitter van de Benelux en wil dus het initiatief nemen om met de drie landen samen te zitten over de keuze. "Het zou absurd zijn om binnen de Benelux verschillende keuzes te maken. Ik wil graag in de marge van de volgende Europese Raad overleggen met mijn collega's", aldus Michel.

De premier wil ook graag het brede publiek raadplegen over de kwestie. "Hoe we dat gaan doen, moeten we nog onderzoeken", zegt de woordvoerder van de eerste minister.

Lees ook: Iedereen wil winter- en zomertijd afschaffen, maar hoe zou dat er nu juist uitzien?

252 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • andre van de wege

    schaf het af daarmee basta, jullie maken daar een moeilijke bevalling van bende onbekwamen politiekers.

  • Christian Van der Auwera

    Zomeruur het ganse jaar ,in de winter is er dan ook één uur langer licht.

Lees meer