2 Premier Sophie Wilmès
AP Premier Sophie Wilmès

Premier Wilmès reageert in vlammend persbericht op Aalst Carnaval: “Het brengt het samenleven in gevaar”

Joodse karikaturen ontbreken ook dit jaar niet tijdens Aalst Carnaval. Terwijl de internationale pers meekijkt, reageert Sophie Wilmès (MR), zelf van Joodse origine, in een vlammend persbericht op de carnavalstoet. De premier is bijzonder scherp. “Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid. Het brengt het samenleven in gevaar”, klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De federale regering is gevoelig voor de reacties op bepaalde praalwagens en carnavalskostuums van de editie 2020 van Aalst Carnaval. Het is niet de eerste keer dat deze praktijken kritiek krijgen omwille van voornamelijk de karikaturen van de Joodse gemeenschap. Hoewel Aalst Carnaval veel méér is dan dat, doen deze feiten toch afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land.

“De federale regering wenst eraan te herinneren dat België een democratie is die stoelt op fundamentele vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting. Deze fundamentele waarde impliceert onder meer de vrijheid om te bekritiseren, te blasfemeren en te karikaturiseren. De regering erkent ook dat carnaval van oudsher een cultureel feest is dat al eeuwenlang een katalyserende sociale functie heeft in onze samenleving.

“Deze vrijheid evolueert binnen een specifiek wettelijk kader dat tot doel heeft individuen te beschermen tegen racisme, antisemitisme en andere vormen van discriminatie op basis van criteria zoals geslacht, leeftijd of seksuele geaardheid. België is een rechtsstaat. Het komt dus de bevoegde instellingen en Justitie toe om te bepalen of de gebeurtenissen die tijdens het carnaval hebben plaatsgevonden, in strijd zijn met de wet.

“Verdeeldheid”

“Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid. Het brengt het samenleven in gevaar. Zeker als het gaat om bewuste en herhaalde acties. Ons land gaat er prat op dit soort mistoestanden te blijven bestrijden. De federale overheid is hier elke dag mee bezig. Dit is trouwens ook de essentie van de interministeriële conferentie tegen racisme die deze week is opgezet.

“De federale regering roept op tot dialoog en empathie tussen mensen en vraagt alle belanghebbenden hun verantwoordelijkheid te nemen”, besluit de premier.

Sophie Wilmès is zelf van Joodse afkomst. Ze is de dochter van een Joodse moeder, die verschillende familieleden in de Holocaust heeft verloren.

Israëlische ambassadeur : “Carnaval in Aalst moet stoppen”

In 'De Zevende Dag’ (Eén) had de Israëlische ambassadeur in ons land, Emmanuel Nahshon, een reactie van de federale regering geëist als men op het carnaval van Aalst over de schreef zou gaan. Hij herhaalde ook dat voor Israël het carnaval in Aalst moet stoppen. “Israël en België zijn bondgenoten en wij vragen dat Aalst zou stoppen”. Voor hem is een grens overschreden, wat voor hem bewezen wordt door de schrapping van het carnaval van de lijst van het werelderfgoed. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) van Aalst noemde hij “hypocriet”.

Jan Jambon (N-VA): “Censuur niet op zijn plaats”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei in VTM NIEUWS de joodse gevoeligheid te begrijpen, maar vond censuur niet op zijn plaats. Hij riep op tot gezond verstand aan beide kanten en deed een oproep om “na dit jaar ook met anderen te lachen”.

Joris Vandenbroucke (Sp.a): “Is dit humor?”

Sp.a-kamerlid Joris Vandenbroucke haalde op Facebook uit naar het verspreiden van 2.000 “Aalsterse jodensterren” tijdens het carnaval. “Welke carnavalist, of wie dan ook, durft dit weerzinwekkend initiatief nog humor noemen?”, vroeg hij zich af.

Michael Freilich (N-VA): “Bij vaste groepen zag ik weinig aanstootgevends”

Voor N-VA-kamerlid Michael Freilich lijkt de Aalstenaar over het algemeen wél te zijn ingegaan op de oproep om niet nodeloos te kwetsen. “Vooral bij de vaste groepen en de grote praalwagens zag ik weinig aanstootgevends”. Wel vindt hij het “spijtig dat door het ongepast gedrag van enkelen Vlaanderen nu negatief wordt geportretteerd van Amerika tot Australië toe. De beste manier om dat te counteren is om deze taferelen met zoveel mogelijk stemmen af te keuren”. “Ondanks meerdere oproepen om niet nodeloos te kwetsen, hebben sommigen blijkbaar nog niet begrepen dat er een fundamenteel verschil is tussen “humoristische karikaturen en pijnlijke stereotyperingen”, betreurt hij.

Freilich is het eens met zijn partijgenoten Bart De Wever en Jan Jambon die er herhaaldelijk op gewezen hebben dat je dit onmogelijk uitgelegd krijgt aan de rest van de wereld. “Ik herhaal, carnaval gaat om lachen, verbroederen en plezier maken niet om pesten, kleineren en nodeloos kwetsen”, besluit hij.

Gwendolyn Rutten (Open Vld) nodigt premier uit om eens in Aalst te komen kijken

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten reageerde op TV OOST op de verklaring van premier Wilmès dat de bepaalde praalwagens en kostuums afbreuk doen aan de reputatie van België. “De premier moet waken over de reputatie van het land”, aldus Rutten, die de premier uitnodigde om volgend jaar eens naar Aalst te komen en te kijken hoeveel mensen zich het hele jaar lang inzetten voor het carnaval. Rutten had op het ogenblik van het interview twee derde van de stoet gezien en niets aanstootsgevends gemerkt.

2 Gwendolyn Rutten (Open Vld) amuseerde zich tijdens Aalst Carnaval.
Joel Hoylaerts - Photo News Gwendolyn Rutten (Open Vld) amuseerde zich tijdens Aalst Carnaval.

“MR doet oproep tot dialoog”

“De MR doet vanavond een oproep tot dialoog tussen de joodse organisaties en de organisatoren van het carnaval opdat humor en feest volledig de plaats van polemiek overnemen in Aalst”, besluit de partij. 

DéFI: “Carnaval Aalst heeft zich schuldig gemaakt aan recidivisme”

Het carnaval van Aalst heeft zich schuldig gemaakt aan recidivisme en een ondraaglijke banalisering van antisemitisme, aldus nog DéFI. De partij is de vrijheid van meningsuiting genegen, maar er bestaat ook een repressief arsenaal tegen het aanzetten tot racistische haat en antisemitisme.

368 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Baeyens

    Wilmès gebruikt Vlaamse cultuur om haar politieke vijand te treffen. Ongehoord voor een premier. Maar ja, haar voorganger deed het nog straffer. Hij gebruikte het land om aan de goeie kant van Europa te staan en zijn droom job binnen te halen (omdat hij politiek dood was in Wallonië).

  • GERARD DE PELECIJN

    Een samenleving zonder gevaar bestaat niet en nu nog meer dan vroeger, met of zonder karnaval!

Lees meer