UNKNOWN

Priester moet 30.000 euro betalen aan slachtoffer seksueel misbruik

De burgerlijke rechtbank van Aarlen heeft een priester uit de regio van Aubange veroordeeld tot een schadevergoeding van 30.000 euro, die hij aan de 38-jarige Joël Devillet moet betalen wegens seksuele aanrakingen die plaatsvonden toen het slachtoffer veertien jaar was. Daarbij komt ook nog de intrest op het bedrag vanaf het jaar 1990.

Devillet eiste 200.000 euro van de priester omwille van de permanente arbeidsongeschiktheid, door het misbruik tussen 1987 en 1990. Volgens een psychiatrische expert is het slachtoffer voor 50 procent arbeidsongeschikt, 16 procent daarvan werd aan de priester toegeschreven.

In 2007 oordeelde de correctionele rechtbank van Aarlen dat de feiten vaststaan, maar verjaard zijn. De bewuste priester verliet de gemeente Aubange enkele jaren geleden en werd een opvoeder in een centrum voor volwassenen in moeilijkheden.

Tijdens de zitting protesteerde de priester tegen het bedrag dat de burgerlijke partij eiste. Enkel de jaren dat Joël Devillet minderjarig was, moeten volgens hem in rekening genomen worden. Na zijn meerderjarigheid hadden beide mannen nog een homoseksuele relatie.

Devillet en zijn advocaat weten nog niet of ze tegen het oordeel beroep zullen aantekenen. Er loopt namelijk nog een procedure tegen aartsbisschop Léonard bij de burgerlijke rechtbank van Namen. Een beroep kan die procedure vertragen. Devillet eist een schadevergoeding aan de aartsbisschop, omdat die niets ondernam toen hij hem de feiten toevertrouwde. (belga/vsv)

Lees meer