De Britse Jane Goodall tijdens een bezoek aan een Nederlandse zoo in 2012.
EPA De Britse Jane Goodall tijdens een bezoek aan een Nederlandse zoo in 2012.

Primatologe Jane Goodall (80) geeft lezing in Brussel

De internationaal gelauwerde beschermvrouwe der chimpansees Jane Goodall geeft morgenavond een lezing in het Brusselse Nationaal Theater. Ze zal er spreken over milieuproblemen in het algemeen en de bedreigingen voor chimpansees in het bijzonder. Dat meldt de Belgische afdeling van het Jane Goodall Institute. Goodall werd in april tachtig en de avond wordt daarom ook aangegrepen om haar in de bloemetjes te zetten.

Goodall zal eveneens morgen het door haar in 1991 opgestarte 'Roots & Shoots'-programma in de schijnwerpers zetten. Dat is een programma bedoeld om schoolgaande jongeren samen te brengen en te laten werken rond milieuproblematieken. In het kader van dit programma zal Goodall overigens ook een bezoek brengen aan de Brusselse vzw Foyer (des jeunes) in Molenbeek, die deelneemt aan 'Roots & Shoots'.

De Britse antropologe en biologe Jane Goodall verwierf wereldwijd bekendheid door haar jarenlange studie van de chimpansee, die ze in 1960 in Tanzania aanvatte onder de vleugels van de eveneens bekende antropoloog Louis Leakey. In 1977 richtte ze het Jane Goodall Institute op, dat sindsdien ruimschoots zijn strepen verdiende in de bescherming van chimpansees en hun habitat.

Lees meer