2 (Illustratiefoto)
RV (Illustratiefoto)

Primeur in België: Kortrijk maakt onlineregistratie orgaandonatie mogelijk

Iedereen die zich wil laten registreren als orgaandonor in Kortrijk kan dat voortaan ook online doen. Kortrijk is daarmee de eerste stad in België waar dat mogelijk is. Een bezoekje aan het stadhuis is dus niet langer nodig.

Kortrijk is nu al orgaandonorhoofdstad van België met reeds 6.664 geregistreerde orgaandonoren. Dat is onder meer te danken aan de verkiezingsdag van 14 oktober, toen stemmers zich op negen locaties ook al konden laten registeren. Die actie alleen al was goed voor ruim 3.000 registraties.

Om de kop te houden pakt Kortrijk nu uit met een primeur. Wie zich wil laten registeren kan dat voortaan ook online doen, in enkele muisklikken met behulp van de elektronische identiteitskaart via 
deze website.

2 Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
BELGA Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Burgemeester

Na opname van je registratie in het rijksregister krijgt de aanvrager via e-mail een attest "Wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden”.

Niet toevallig is Kortrijk de voortrekker want burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) versoepelde vorig jaar als federaal parlementslid de wet om zich te laten registreren.

Op dit moment is iedereen in theorie al orgaandonor, tenzij de nabestaanden na overlijden tussenkomen. In 15 procent van de gevallen wordt orgaandonatie door de nabestaanden geweigerd. Via dezelfde link is het trouwens ook mogelijk om zich te verzetten tegen orgaandonatie. Ongeveer 1.000 Kortrijkzanen deden dat al.

Eén donor kan tot acht mensenlevens redden en daarenboven de levenskwaliteit van wel vijftig mensen verbeteren

Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk

1 op de 10

Kortrijk wil zo snel mogelijk de kaap van 7.650 orgaandonoren bereiken. "Of 1 op de 10 Kortrijkzanen. Uiteraard mikken we op nog meer registraties", aldus Van Quickenborne. “Eén donor kan tot acht mensenlevens redden en daarenboven de levenskwaliteit van wel vijftig mensen verbeteren." 

Binnen enkele weken zal de registratie ook gekoppeld worden aan het patiëntendossier.

Om de oproep levendig te houden na deze bekendmaking zullen de bevestigingsmails via het afsprakensysteem van de stadsdiensten onderaan een banner tonen met de slogan "Word orgaandonor, registreer je online" en met een gemakkelijke doorverwijslink.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • GERARD DE PELECIJN

    Eerst kijken of alle organen wel goed zijn en dan zien we wel wat het meest opbrengt!

  • Filiep Lapeire

    In deze stad brengen ze de ene primeur na de andere uit!!!

Lees meer