2
UNKNOWN

Prins Leopold werd 180 jaar geleden verkozen als eerste koning van België

Het is vandaag precies 180 jaar geleden dat prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha verkozen werd tot de eerste koning van het nieuwe koninkrijk België. Het Nationaal Congres koos op 4 juni 1831 prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha met 152 stemmen op 196.

De prins aanvaardde de Belgische kroon, maar koppelde daar enkele voorwaarden aan vast. Zo moest het nieuwe België de voorgestelde grensregeling met Nederland aanvaarden. Dat gebeurde grotendeels dankzij Jean-Baptiste Nothomb. Hij wist de regeling op een voor België gunstige wijze te interpreteren en te doen aanvaarden door de grote mogendheden.
 
Dat compromisvoorstel werd vastgelegd in het Traktaat der XVIII Artikelen, dat door de Belgische delegatie in Londen werd aanvaard.
 
Op 21 juli 1831 besteeg Leopold I als eerste Belgische vorst de troon.
 
Op 18 november 1830 had het Nationaal Congres unaniem de onafhankelijkheid van België goedgekeurd. Het Congres, dat enkele dagen eerder was verkozen door 30.000 kiezers, bekrachtigde toen ook het decreet waarin het Voorlopig Bewind op 4 oktober de onafhankelijkheid van België en zijn negen provincies uitvaardigde. Het Voorlopig Bewind werd in september 1830 in het leven geroepen om de overgang in België na de opstand van augustus en september in goede banen te leiden. (belga/eb)

2
UNKNOWN

Lees meer